EU ODOBRILA SRBIJI 93 MILIONA EVRA Oporavak Evrope olakšava naš izlazak iz krize, poručio predsednik Srbije

IzdvajamoNovacSrbijaVesti

24.4.2020 13:05 Autor: Redakcija Biznis.rs

EU ODOBRILA SRBIJI 93 MILIONA EVRA Oporavak Evrope olakšava naš izlazak iz krize, poručio predsednik Srbije EU ODOBRILA SRBIJI 93 MILIONA EVRA Oporavak Evrope olakšava naš izlazak iz krize, poručio predsednik Srbije
Evropska unija odobrila je Srbiji 93 miliona evra pomoći i na tome smo zahvalni, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da su... EU ODOBRILA SRBIJI 93 MILIONA EVRA Oporavak Evrope olakšava naš izlazak iz krize, poručio predsednik Srbije

Evropska unija odobrila je Srbiji 93 miliona evra pomoći i na tome smo zahvalni, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da su se za pomoć EU, preko MMF, prijavile zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, u koje Srbija ne spada.

“Odobreno nam je 93 miliona evra pomoći, zahvalni smo Evropskoj uniji na tome. Što pre se EU ekonomski oporavi, to će Srbiji biti lakše da postigne bolji privredni rast. Dve trećine ekonomske razmene vezano nam je za zemlje EU. Gotovo 26 milijardi evra nam je robna razmena sa zemljama Unije, a pre deset godina je bila oko 10 milijardi evra. To pokazuje koliko smo zavisni od EU“, rekao je Vučić posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u petak pre podne.

Foto: Facebook @buducnostsrbijeavucic
Foto: Facebook @buducnostsrbijeavucic

„Posebno smo zainteresovani za kompanije iz Evropske unije koje donose investicije. U ime naših građana izjavio sam saučešće svim zemljama EU zbog stradalih od kovida 19 i građani Srbije žale za svakim životom izgubljenim od koronavirusa”, dodao je predsednik Srbije, a preneli beogradski mediji.

On je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu. “Razumemo šta se dešavalo u EU, nikoga ne molimo ni za šta. Oko nekih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom imali smo različite stavove, oko svih drugih pitanja se slažemo. Srbija prihvata i sve dobre reči koje dolaze iz EU, ali i sve kritike. Mislimo da je demokratija nešto što pripada svima i neka se čuje i druga strana”, rekao je Vučić.

Foto: Facebook @buducnostsrbijeavucic
Foto: Facebook @buducnostsrbijeavucic

Sastanku sa predsednikom Srbije u beogradskoj Palati Srbija prisustvovali su šef Delagcije EU u Srbiji Sem Fabrici i diplomatski predstavnici Kipra, Mađarske, Švedske, Bugarske, Austrije, Španije, Slovačke, Grčke, Finske, Portugalije, Holandnije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rmunije, Nemačke, Francuske, Češke, Italije. Takođe, prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri zdravlja i finansija, Zlatibor Lončar i Siniša Mali.

Vučić je ukazao da su se za pomoć EU, preko MMF, prijavile zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, u koje Srbija ne spada.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.