RAST PENZIJA, VEĆI MINIMALAC Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu, kaže Vučić

IzdvajamoSrbijaVesti

29.8.2020 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

RAST PENZIJA, VEĆI MINIMALAC Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu, kaže Vučić RAST PENZIJA, VEĆI MINIMALAC Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu, kaže Vučić
Država će tražiti da se uveća minimalna zarada u narednoj godini, penzije će biti redovne i više, a nezaposlenost u našoj zemlji je na... RAST PENZIJA, VEĆI MINIMALAC Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu, kaže Vučić

Država će tražiti da se uveća minimalna zarada u narednoj godini, penzije će biti redovne i više, a nezaposlenost u našoj zemlji je na istorijskom minimumu, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Penzioneri mogu da budu spokojni, jer penzije ne samo da će biti sigurne i redovne, već i povećane, istakao je Vučić na TV Pink, dodajući da one neće biti beznačajno veće.

Država će, prema njegovim rečima, tražiti da se uveća minimalna zarada u 2021. godini. Predsednik Srbije je najavio i da će država pomoći poslodavcima kroz uvećanje neoporezivog dela osnovice, kako ne bi počeli da otpuštaju radnike.

Vučić je izrazio nadu da će svi biti zadovoljni i naglasio da je Srbija u drugom kvartalu spustila nezaposlenost na nivo ispod 7,5 odsto, što je istorijski minimum.

Srbija je prvi put, i to u doba krize sa korona virusom, iznad proseka evropskih zemalja i, kako je istakao, na nivou onih najrazvijenijih po pitanju nezaposlenosti.

Foto: Tanjug

„Nikad manje nezaposlenih nismo imali u istoriji Srbije, ne samo od devedesetih prošlog veka, već od 1878. godine“, rekao je Vučić, napomenuvši da tada nije postojala Evrostat metodologija.

Do toga je došlo, kako je objasnio, zato što su mere države bile ciljane, pametno osmišljene i napravile izuzetan efekat, što je prepoznao i MMF.

„Rekli smo ljudima da će dobiti novac ako prijave svoje radnike i ne otpuste više od deset odsto zaposlenih. Počeli su da prijavljuju svoje radnike i oni koji to pre nisu radili“, kazao je srpski predsednik.

Kada su u pitanju penzije, on je podsetio da je usvojen švajcarski model uvećanja na osnovu kojeg će penzije biti veće.

Nadam se da će država moći da pomogne poslodavcima bar za dve trećine povećanja minimalca„, naveo je Vučić, dodajući da je minimalac pre sedam godina bio 15.900 dinara, a da je sada preko 30.000 dinara.

Vučić je izrazio očekivanje da će ove godine privredni rast Srbije biti oko nule.

 • MARE

  28.8.2022 #1 Author

  Statistika uvek moze da se fingira ,a osim toga uvek i hoce.

  Odgovori

 • LEKi

  10.9.2022 #2 Author

  Minimalac je nedopustivo nizak

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...