prvi let tokom ove godine

Airbus najavio predstavljanje svoje prve potpuno električne letelice

Lifestyle

9.3.2024 16:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Airbus najavio predstavljanje svoje prve potpuno električne letelice Airbus najavio predstavljanje svoje prve potpuno električne letelice
Potpuno električni avion CityAirbus NexGen trebalo bi da obavi svoj prvi let ove godine. Airbus je radio na ovom eVTOL-u, odnosno „letećem taksiju“, prototipu... Airbus najavio predstavljanje svoje prve potpuno električne letelice

Potpuno električni avion CityAirbus NexGen trebalo bi da obavi svoj prvi let ove godine. Airbus je radio na ovom eVTOL-u, odnosno „letećem taksiju“, prototipu skoro pet godina i planirao je domet leta od 80 km i brzinu krstarenja od 120 km/h.

Lansiranje CityAirbus NexGen-a poklapa se sa otvaranjem novog CitiAirbus test centra u gradu Donauvort na reci Dunav, prenosi Elective.com.

Za novu letelicu, Airbus će sprovesti sve preostale testove na licu mesta pre prvog poletanja. Testiranje obuhvata proveru rada elektromotora sa osam propelera i druge sisteme aviona poput kontrole leta.

Airbus je najavio ovaj koncept letelice još u martu 2019. kada je razvio eVTOL kao deo projekta Urban Air Mobility koji je proizvođač postavio sa Audijem. Ideja je ostala nepromenjena, ali je dizajn potpuno promenjen.

Letelica će moći da preveze četiri putnika na oko 80 kilometara i pri brzinama do 120 km/h. Uz ovo, iz Airbus-a smatraju da je električni avion na baterije „savršeno prikladan za korišćenje u velikim gradovima za različite misije“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...