Biznis.rs
JESEN DONELA BLAGI RAST EVROPSKOG TRŽIŠTA AUTOMOBILA Živnula prodaja vozila na starom kontinentu JESEN DONELA BLAGI RAST EVROPSKOG TRŽIŠTA AUTOMOBILA Živnula prodaja vozila na starom kontinentu

JESEN DONELA BLAGI RAST EVROPSKOG TRŽIŠTA AUTOMOBILA Živnula prodaja vozila na starom kontinentu

AutomobiliEULifestyleVesti 16.10.20. 11:58 Julijana Vincan 0

Evropsko tržište automobila zabeležilo je blagi rast u septembru, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Nemačkoj, objavilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA). Broj registrovanih novih... JESEN DONELA BLAGI RAST EVROPSKOG TRŽIŠTA AUTOMOBILA Živnula prodaja vozila na starom kontinentu

Evropsko tržište automobila zabeležilo je blagi rast u septembru, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Nemačkoj, objavilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA). 

Broj registrovanih novih vozila porastao je za 3,1 odsto u septembru na godišnjem nivou na 933.987 jedinica.

Posle pada od 55,1 procenat u martu, pa 76,3 odsto u aprilu, kao posledica izolacije građana i zatvaranja prodavnica vozila, evropsko tržište automobila sporo se oporavlja od posledica pandemije korona virusa.

Automobili i Covid-19
Foto: Pixabay.com

Septembar je prvi mesec rasta od početka krize, kada tržište profitira od vladinih podsticajnih mera usvojenih u većini većih evropskih zemalja. 

Oporavak je raznolik prema zemljama. U Italiji je rast 9,5 procenata, u Nemačkoj 8,4 odsto, dok Francuska i Španija i dalje beleže pad od tri, odnosno, 13,5 procenata. 

Peto i šesto najveće tržište EU, Poljska i Belgija, takođe beleže rast od osam, odnosno, jedan odsto.

Kolona automobila
Foto: Pexels.com

U prvih devet meseci, samo 7,06 miliona novih vozila izašlo je na ulice zemalja EU, odnosno, gotovo 2,7 miliona vozila manje nego u istom periodu lane ili minus 28,8 odsto. 

Udruženje ACEA predviđa istorijski pad isporuke vozila od 25 procenata za celu godinu. 

Pre pandemije u januaru, organizacija koja okuplja 16 aktivnih proizvođača u Evropi, predviđala je pad od dva odsto posle šest uzastopnih godina rasta, koje su dovele tržište automobila blizu njegovog najvišeg nivoa. 

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *