Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

VOLKSWAGEN U GUBITKU 800 MILIONA EVRA Pandemija se negativno odrazila na profit nemačke kompanije u prvom polugodištu

AutomobiliEULifestyleVesti

30.7.2020 12:17 Autor: Julijana Vincan 0

VOLKSWAGEN U GUBITKU 800 MILIONA EVRA Pandemija se negativno odrazila na profit nemačke kompanije u prvom polugodištu VOLKSWAGEN U GUBITKU 800 MILIONA EVRA Pandemija se negativno odrazila na profit nemačke kompanije u prvom polugodištu
Nemački Volkswagen (VW) izvestio je u četvrtak da je u prvoj polovini ove godine zabeležio operativni gubitak od 800 miliona evra (940 miliona dolara)... VOLKSWAGEN U GUBITKU 800 MILIONA EVRA Pandemija se negativno odrazila na profit nemačke kompanije u prvom polugodištu

Nemački Volkswagen (VW) izvestio je u četvrtak da je u prvoj polovini ove godine zabeležio operativni gubitak od 800 miliona evra (940 miliona dolara) zbog velikog pada prodaje automobila usled pandemije korona virusa, i da je smanjio dividendu za 2019. godinu.

U istom periodu prošle godine, VW je poslovao sa dobitkom od 10 milijardi evra. Prodaja vozila VW grupe u izveštajnom periodu pala je za 23,2 procenta, dok su isporuke potonule za 27,4 odsto na godišnjem nivou, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBC.

Na predstojećoj godišnjoj skupštini akcionara u septembru, nemački proizvođač automobila će predložiti smanjenje dividende za prošlu godinu na 4,80 evra po običnoj akciji, u odnosu na prethodno najavljenih 6,50 evra.

Foto: Pixabay.com

VW je upozorio da i dalje predstoje izazovi „posebno zbog intenziviranja konkurentske utakmice, volatilnosti na robnim i deviznim tržištima i pooštrenih zahteva u vezi sa emisijama štetnih gasova“, ali ostaje pri prognozi da će na nivou cele godine biti profitabilan.

Akcije Volkswagena su od početka ove godine pale za 21,5 procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...