Ako ne plate, gube većinski udeo

Drama u Interu: Kineskom investitoru ističe vreme da vrati dug

LifestyleZanimljivosti

20.5.2024 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Drama u Interu: Kineskom investitoru ističe vreme da vrati dug Drama u Interu: Kineskom investitoru ističe vreme da vrati dug
Čini se da su dani Suning Holdingsa kao vlasnika italijanskog fudbalskog kluba Intera odbrojani kako se približava rok za otplatu duga Oaktree Capital Managementu.... Drama u Interu: Kineskom investitoru ističe vreme da vrati dug

Čini se da su dani Suning Holdingsa kao vlasnika italijanskog fudbalskog kluba Intera odbrojani kako se približava rok za otplatu duga Oaktree Capital Managementu. Ako ne plate, Kinezi gube većinski udeo.

Dok legendarni klub slavi svoju 20. titulu u Seriji A, njegov većinski vlasnik će danas platiti blizu 400 miliona evra (436 miliona dolara) kompaniji za upravljanje imovinom sa sedištem u Kaliforniji, piše Seebiz.

Sredstva se mogu preneti najkasnije do sutra u Luksemburgu – gde je sedište Suningovih holding kompanija koje su podigle dug.

Nakon tog roka, Oaktree će imati pravo da efektivno preuzme kolateral založen za finansiranje 2021. godine – naime, većinski vlasnički udeo u klubu.

Druga potencijalna alternativa je kratkoročno produženje zajma po višoj kamatnoj stopi, što bi Suningu dalo više vremena da proda klub i iskoristi prihod za otplatu kompanije Oaktree iz Kalifornije.

Lopta je ipak u Oaktreejevom terenu. Osnovan 1995. godine i sa imovinom od 192 milijarde dolara pod upravljanjem, Oaktree je oportunistički investitor kroz svoje strategije kreditiranja, privatnog kapitala, nekretnina i kapitala.

Proširuje kreditne linije kompanijama koje, možda, nemaju pristup tradicionalnim izvorima finansiranja i monetizuje te linije primanjem kamata.

U slučaju novca pozajmljenog Suningovom Grand Tower Sarlu, kupon od 12 odsto dolazi sa opcijom plaćanja u naturi, što znači da se može otplatiti u gotovini ili uz dodatni dug. Ova druga opcija je izabrana na tri godine, za sve vreme trajanja finansiranja. Oaktree je dodelio novac preko sopstvenog subjekta sa sedištem u Luksemburgu, OCM Lukembourg Sunshine Sarlu.

Fudbal, ilustracija / Foto: StockSnap from Pixabay

Međutim, u slučaju da zajmoprimci ne ispunjavaju svoje obaveze po osnovu duga, poverioci mogu da izvrše kolateral – obično kapital kompanije ili njena sredstva – kako je navedeno u dokumentima o dugu.

Oaktree je to učinio u nekoliko navrata tokom godina. Jedan od najdramatičnijih slučajeva bio je kada je zaplenio zemljište u Hong Kongu gde je predsednik China Evergrande Groupa – nekada najveći biznismen u zemlji – planirao da izgradi vilu.

U prošlogodišnjem izveštaju, platforma za podatke i analitiku Football Benchmark procenila je vrednost Intera iz Milana na oko 1,2 do 1,3 milijarde evra.

Suning je pokušao da obezbedi novac za otplatu kompanije Oaktree iz drugih izvora. Bio je u naprednim pregovorima sa američkim investicionim menadžerom kompanije Pacific Investment Management Co. (PIMCO), za 435 miliona evra novog finansiranja, ali je vreme bilo suviše malo da se postigne dogovor pre 20. maja.

S druge strane, Suning i njegovi savetnici – Raine Group i Goldman Sachs Group Inc – takođe, su imali otvoreni kanal za diskusiju sa Oaktreeom. Oaktree je izneo sopstveni predlog za produženje, ali je Suning odlučio da pogura pregovore sa PIMCO-om pre nekoliko nedelja pošto je predložio dugoročno finansiranje po nižoj kamatnoj stopi, rekli su ljudi upoznati sa tim, piše Bloomberg.

Vlasnik Intera iz Milana je u subotu napao Oaktree na klupskom sajtu. Stiven Zhang je rekao da njegovom kreditoru nedostaje „značajan angažman“ i tvrdi da njegovo ponašanje predstavlja „potencijalni rizik za klub koji bi mogao ozbiljno da ugrozi njegovu stabilnost“. Oaktree je odbio da komentariše.

Ako se to dogodi, to neće biti prvi put da poverilac preuzima vlasništvo nad fudbalskim klubom u Milanu. U 2018, Elliot Management je zamenio dug Fudbalskog kluba Milan za klupski kapital nakon što je prethodni vlasnik nije izvršio svoje obaveze.

Iako su obaveze Milana prema Eliotu činile većinu klupskog duga u to vreme, čak i ako bi Ouktree otpisao dug u zamenu za vlasništvo nad milanskim Interom, klub bi imao i druge neizmirene obaveze.

Ovo uključuje 415 miliona evra u obveznicama sa visokim prinosom koje je klub prodao institucionalnim investitorima, a koje dospevaju početkom 2027. Ove obveznice su izdali Inter Media i Communication SpA, kompanija posebne namene koja drži prava na emitovanje i sponzorstvo Intera iz Milana.

  • SUNCE

    21.5.2024 #1 Author

    Ocigledno sa mnogi fudbalski klubovi a ne samo domaci imaju problema sa zatvaranjem finansiranja ,a nije ni cudo kada za kupovinu igraca daju nenormalne sume

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *