Dodela nagrada 25. januara

Izložba minijatura u Sava Centru do kraja januara

KulturaLifestyle

16.1.2024 17:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izložba minijatura u Sava Centru do kraja januara Izložba minijatura u Sava Centru do kraja januara
Izložbena postavka 270 eksponata u formi minijature predstavljena je javnosti u centralnom holu Sava Centra. Eksponate su izradili čuvari tradicije u okviru desete žirirane... Izložba minijatura u Sava Centru do kraja januara

Izložbena postavka 270 eksponata u formi minijature predstavljena je javnosti u centralnom holu Sava Centra. Eksponate su izradili čuvari tradicije u okviru desete žirirane izložbe “Sto žena – sto minijatura”, a izložba će za sve posetioce biti otvorena do kraja januara.

Jubilarna izložba, koja se ove godine održava pod nazivom “Mladi nastavljaju”, obuhvata takmičarsku i revijalnu postavku domaćih i inostranih autora i bogatstvo motiva sa srpskih ćilima i srednjevekovnih manastira, do detalja sa mozaika iz Carske palate i Felix Romuliane.

Izložbu pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade i uz podršku NALED-a i korporativnih partnera, već tradicionalno organizuje krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža koja ove godine obeležava 20 godina rada na očuvanju kulturnog nasleđa i ekonomskom osnaživanju žena.

“U takmičarskom delu predstavićemo 168 eksponata-radova 91. autora iz Srbije i inostranstva. Drago mi je što ove godine imamo i 19 mladih autora koji su se usavršili u izradi komada tradicionalnim tehnikama, jer je to način da sačuvamo od zaborava naše kulturno nasleđe. Predstavićemo i 100 revijalnih eksponata koje su po pozivu izradili ranije nagrađeni autori, kao omaž jubilarnoj izložbi koja više od decenije slavi čuvare tradicije i izuzetnost veština predstavljenih u minijaturi”, rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže.

Žirirana izložba pod nazivom „Sto žena – sto minijatura“ jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja ženama koje se bave izradom rukotvorina daje priliku da se usavršavaju i takmiče u tradicionalnim tehnikama sa ciljem aktivnog čuvanja kulturnog nasleđa Srbije.

Eksponati su izloženi u Sava Centru, koji je nakon renoviranja u saradnji s Etno mrežom opremio i srpski kutak (Serbian lounge) s motivima sa pirotskog ćilima i minijaturama u starim tehnikama.

Podršku ovom događaju pružile su i kompanije Telekom Srbija, Rio Sava, Gorenje i Unicredit banka. Svečana dodela nagrada će biti održana 25. januara, kad će biti proglašeni ovogodišnji laureati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.