Koji je glavni uslov za korišćenje nove radne memorije?

Kupovina DDR5 RAM može doneti dodatne troškove

Hi-techInovacijeLifestyle

25.7.2021 17:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kupovina DDR5 RAM može doneti dodatne troškove Kupovina DDR5 RAM može doneti dodatne troškove
Naslednica široko rasprostranjene DDR4 radne memorije mesecima je najavljivana kao komponenta koja će povećati brzinu rada računara i uvećati efikasnost sistema napajanja. Ipak, korišćenje... Kupovina DDR5 RAM može doneti dodatne troškove

Naslednica široko rasprostranjene DDR4 radne memorije mesecima je najavljivana kao komponenta koja će povećati brzinu rada računara i uvećati efikasnost sistema napajanja. Ipak, korišćenje ovog tehnološkog noviteta pre svega je uslovljeno adekvatnim procesorom i matičnom pločom sa kojom bi trebalo da bude kompatibilan.

Očekivanja stručnjaka i prosečnih korisnika odnose se na tvrdnju proizvođača da će DDR5 RAM pružiti maksimum svojih performansi ukoliko funkcioniše sa najnovijom generacijom Intelovih Alder Lake procesora. Najpoznatiji RAM proizvođači, kao što su Kingston, Corsair i Team Group, uveliko se pripremaju za masovnu proizvodnju.

Najvažniji uslov za korišćenje DDR5 RAM

Veruje se da procesori koji su trenutno aktuelni neće imati većih problema kada je reč o kompatibilnosti sa DDR5 memorijom. Ono što će najverovatnije doneti glavobolju vlasnicima računara koji žele DDR5 memoriju jesu matične ploče. Izvesno je da slotovi rezervisani za DDR4 RAM neće imati mogućnost instalacije DDR5 stikova. Problem je u generacijskom prilagođavanju koje sprečava korišćenje DDR5 RAM na aktuelnim matičnim pločama, a isto pravilo važi i za DDR4 memorije prilikom pokušaja instalacije na matičnim pločama čiji se dolazak tek očekuje.

Foto: Pixabay.com

Pomenute tehničke karakteristike stvoriće probleme vlasnicima jačih konfiguracija koji su sve do sada imali prilike da prate korak tehnoloških inovacija iz oblasti računarskih komponenti, nadograđujući svoj „setup“ delovima koji su uzajamno kompatibilni.

Fanovi AMD i dalje su u velikoj neizvesnosti, jer će se procesori renomirane kompanije usklađeni sa DDR5 tehnologijom naći u prodaji tek od naredne godine.

Jedna od glavnih prednosti DDR5 radnih memorija u odnosu na prethodnika jesu daleko veći kapaciteti. Teoretski, stik bi mogao da ima kapacitet od 128 GB. Ipak, za razvoj ovako moćne kompjuterske komponente biće neophodno vreme, pa je ne treba očekivati u narednih nekoliko godina. Reč je o kapacitetu koji će biti idealan za pokretanje naprednih programa i igara, ali se takvi softveri ne očekuju u bliskoj budućnosti. Stikovi od 16 GB su i dalje poželjni standard, pa proizvođači ne žure sa unapređenjem aktuelne ponude.

Brzina kao jedna od bitnijih prednosti

Jedna od glavnih prednosti DDR5 memorija jeste brzina, koja je veća od svih prethodnih tehnoloških rešenja. Ona se kreće oko 4.800 MHz ili više. Primetna je značajna razlika ukoliko se uporede sa brzinom DDR4 RAM koja je dostizala od 3.500 MHz do 4.000 MHz. Još uvek nije poznato šta će biti standard brzine kada je reč o masovnoj proizvodnji DDR5 RAM.

Jedna od prednosti koju DDR5 RAM ima u poređenju sa svojim prethodnikom jeste niži napon – do 1,1 volt, umesto dosadašnjih 1,2. Ustaljeno očekivanje o naponu koji prati veće brzine ovoga puta ne važi, jer su se tehnološki inovatori potrudili da postignu brži rad pri nižim naponima. Još jedna od prednosti DDR5 jeste regulacija napona na sopstvenim modulima, što je nekada bila funkcija matične ploče. Sada postoje upisani kodovi koji samostalno ispravljaju greške na samoj memoriji.

Kada kupiti DDR5 RAM?

Odluka o kupovini bi mogla da sačeka, jer će računarske komponente napravljene u skladu sa novom tehnologijom radnih memorija biti skuplje od onih kompatibilnih sa DDR4.

Iskustvo tranzicije direktnih konektora sa matičnom pločom od PCl 3.0 na PCl 4.0 govori da su kompjuterske komponente u ranoj fazi ere PCl 4.0 zahtevale masivne i ne tako jeftine sisteme hlađenja, kako bi uslovi za rad svih delova računara bili optimalni. Veruje se da DDR5 neće imati takvih problema, ali revolucionarne tehnološke promene često stvaraju neprilike.

Foto: Pixabay.com

Korist koju DDR5 RAM donosi serverima i radnim jedinicama je nesporna, ali se korisnicima savetuje strpljenje pre kupovine. Masovna nadogradnja računara očekuje se tek naredne godine, ali bi pre kupovine DDR5 RAM trebalo proveriti njenu kompatibilnost sa procesorom i matičnom pločom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...