Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Prodavnica doživela preporod posle samo nedelju dana

Microsoft popularnim aplikacijama odgovara na duopol najvećih konkurenata

Hi-techLifestyle

8.7.2021 12:31 Izmenjeno: 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Microsoft popularnim aplikacijama odgovara na duopol najvećih konkurenata Microsoft popularnim aplikacijama odgovara na duopol najvećih konkurenata
Posle najave lansiranja nove verzije operativnog sistema Windows 11, programeri kompanije Microsoft vredno rade na unapređenju prodavnice aplikacija. Pozitivne promene se već mogu primetiti,... Microsoft popularnim aplikacijama odgovara na duopol najvećih konkurenata

Posle najave lansiranja nove verzije operativnog sistema Windows 11, programeri kompanije Microsoft vredno rade na unapređenju prodavnice aplikacija. Pozitivne promene se već mogu primetiti, a glavni cilj je poboljšanje Microsoft Store do trenutka kada Windows 11 zvanično postane dostupan za korišćenje.

Neke od najvažnijih izmena vezane su za unapređenje korisničkog iskustva i funkcionalnosti prodavnice. Primetno je ubrzanje procesa pretrage i skidanja aplikacija čiji broj svakodnevno raste.

Zahvaljujući ekstenzijama za pretraživač Microsoft Edge put do Microsoft Store pronašli su popularni programi kao što su OBS Studio, Zoom, Win Zip, Adobe Acrobat Reader…

Pristup programera korišćenju Universal Windows Apps u proteklom periodu bio je ograničen. Reč je o platformi koja je imala premijeru dolaskom prethodne verzije, Windows 10. Njena svrha jeste razvoj univerzalnih aplikacija koje funkcionišu na pomenutom operativnom sistemu. Sada svaka aplikacija može postati deo prodavnice, što se uklapa sa poslovnom strategijom i ulogom Windows Package Manager-a – besplatnog programa koji upravlja alatima komandne linije i uslugama neophodnim za instaliranje aplikacija na Windows 10.

Package Manager rapisno raste, a sada uključuje Discord, Google Chrome i druge popularne aplikacije. Mozilla je takođe nagovestila da će se njen pretraživač uskoro naći u prodavnici. Usled dostupnosti Package Manager-a, svaka aplikacija može biti prilagođena i dostupna na Microsoft Store.

Microsoft ima glavnog aduta

Poboljšana verzija prodavnice postaće primamljiva programerima zbog mogućnosti postavljanja aplikacija sa sopstvenim sistemom ažuriranja. Ipak, najznačajnija promena odnosi se na odluku kompanije da prepusti 100 odsto prihoda programerima koji koriste alternativne metode naplate prilikom preuzimanja svojih digitalnih proizvoda. Promena bi trebalo da stupi na snagu 28. jula, ali se neće odnositi na kreatore igara.

Foto: Pixabay.com

Programeri koji prave aplikacije za Windows trenutno naplaćuju proizvode u okviru aplikacije (in-app) koristeći Microsoft Commerce platformu. Microsoft do stupanja nove odluke na snagu dobija 15 odsto prihoda od pretplate. Za stručnjake koji se bave kreiranjem igara provizija je 12 odsto i u tom slučaju se ništa neće menjati. Ovi programeri neće imati priliku da koriste alternativne, odnosno sopstvene programe za naplatu.

Borba protiv kartela

Profesionalci koji rade aplikacije za Apple App Store i Google Store ubiraju svoje prihode putem in-app sistema za naplatu. Novac stiže na lokalni bankovni račun, s tim što pomenute kompanije zadržavaju pravo na proviziju koja se kreće u visini od 15 do 30 odsto.

Microsoft se prethodno bunio zbog poslovne politike konkurentskih kompanija i stvaranja duopola u oblasti izrade i prodaje aplikacija, ali sve ukazuje da konačno imaju odgovor. Ukidanjem provizije nadaju se da će pridobiti značajan broj stručnjaka koji rade na stvaranju aplikacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...