MINHEN OVE GODINE MOŽDA BEZ OKTOBERFESTA Neizvesna i zarada od više stotina miliona evra

BiznisEULifestyleVestiZanimljivosti

16.4.2020 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs

MINHEN OVE GODINE MOŽDA BEZ OKTOBERFESTA Neizvesna i zarada od više stotina miliona evra MINHEN OVE GODINE MOŽDA BEZ OKTOBERFESTA Neizvesna i zarada od više stotina miliona evra
Premijer Bavarske Markus Seder (Markus Soder) izjavio je da zbog pandemije korona virusa gotovo nezamislivo da će ove godine u Minhenu biti održan najveći... MINHEN OVE GODINE MOŽDA BEZ OKTOBERFESTA Neizvesna i zarada od više stotina miliona evra

Premijer Bavarske Markus Seder (Markus Soder) izjavio je da zbog pandemije korona virusa gotovo nezamislivo da će ove godine u Minhenu biti održan najveći svetski festival piva “Oktoberfest”. „Veoma sam skeptičan i trenutno ne mogu da zamislim da bi takva manifestacija mogla da se održi u planiranom periodu“, rekao je Seder bavarskom radiju.

“Oktoberfest” je prošle godine Gradu Minhenu doneo zaradu od oko 100 miliona evra samo na pivu jer se za nešto više od dve nedelje popilo više od osam miliona litara piva. Kada se saberu noćenja i sve ostalo što su gosti potrošili, dolazi se do cifre od 400 miliona evra, koliko je Minhen prihodovao pre pet meseci.

Prema preliminarnim procenama, posetioci festivala pojeli su više od 200.000 pari kobasica, oko 175.000 komada kolenica, oko 440.000 komada piletine, ali i ostavili više od hiljadu tona smeća. Posle „Oktoberfesta“ ostane čak 70 tona razbijenih krigli.

Seder je ipak naglasio da još nije doneta konačna odluka o otkazivanju ovog festivala. Narednih nedelja će, kako je najavio, razgovarati sa gradonačelnikom Minhena i doneti odluku. „Bila bi šteta da se otkaže, ali trenutno je održavanje festivala nezamislivo“, naglasio je on.

Nemačka vlada i pokajine za sada su zabranile sve velike manifestacije do kraja avgusta. “Oktoberfest” se, tradicionalno, održava u drugoj polovini septembra, ali stručnjaci smatraju da do tada neće biti pronađeni lek ni vakcina protiv korona virusa, tako da velike manifestacije i dalje neće moći da se održe.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...