Raste prodaja muzike na vinilima

Ploče ponovo u modi u Velikoj Britaniji

KulturaLifestyle

29.12.2021 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ploče ponovo u modi u Velikoj Britaniji Ploče ponovo u modi u Velikoj Britaniji
Više od pet miliona vinil albuma je kupljeno u Velikoj Britaniji u poslednjih 12 meseci, što je povećanje od osam odsto u odnosu na... Ploče ponovo u modi u Velikoj Britaniji

Više od pet miliona vinil albuma je kupljeno u Velikoj Britaniji u poslednjih 12 meseci, što je povećanje od osam odsto u odnosu na prodaju u 2020. godini i 14. godina rasta od 2007. godine, prema Britanskoj fonografskoj industriji (BPI).

Vinili predstavljaju oko jedne četvrtine prodatih albuma u tekućoj godini, što je najveći udeo od 1990. godine, prenosi Guardian. Prema ocenama audiofila vinil je ponovo u modi zbog toplog i bujnog zvuka, dok popularni servisi za striming koriste digitalnu kompresiju, koja smanjuje doživljaj.

Takođe, puštanje gramofonske ploče predstavlja svojevrsni ritual i pruža poseban doživljaj. U uslovima pandemije, kako navode britanski trgovci, došlo je do „frustrirajuće potražnje za muzikom kao kulturnom potrebom“.


BPI će objaviti zvanične podatke o prodaji 4. januara, a prema dosadašnjoj prodaji albuma na vinilu u 2021. godini na prvom mestu je ABBA sa pločom „Voyage“. Na drugom mestu je Adel i „30“, a na trećem Fleetwood Mac i „Rumors“.

  • Nikolina

    13.1.2022 #1 Author

    Mnogo mi je drago da ovo čujem.. Obožavam ploče i biću jako srećna ako ovo opet zaživi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...