Raste interesovanje za automatizaciju hirurških zahvata

Robotski sistem STAR samostalno obavio laparoskopsku operaciju na svinjskom tkivu

Hi-techLifestyleZanimljivosti

30.1.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Robotski sistem STAR samostalno obavio laparoskopsku operaciju na svinjskom tkivu Robotski sistem STAR samostalno obavio laparoskopsku operaciju na svinjskom tkivu
Istraživači sa Univerziteta Johns Hopkins objavili su izveštaj u kome se navodi da je njihov sistem Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) samostalno završio laparoskopsku... Robotski sistem STAR samostalno obavio laparoskopsku operaciju na svinjskom tkivu

Istraživači sa Univerziteta Johns Hopkins objavili su izveštaj u kome se navodi da je njihov sistem Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) samostalno završio laparoskopsku operaciju na svinjskom tkivu.

Operacija, koja podrazumeva spajanje dva kraja creva, sistem je uspešno izvodio na životinjama sa, kako se navodi, „značajno boljim” rezultatom od onih koje su ostvarili ljudi.

Međutim, postoji niz prepreka koje treba prevazići kako bi se ovakve procedure u potpunosti automatizovala. Glavna među njima je činjenica da savitljivost tkiva (ljudskog, svinjskog i drugih) čini može  toku operacije dovesti do nepredvidivih situacija za koje je programiranje sistema može biti izuzetno teško, piše Techcrunch.com.

Iskusni hirurzi znaju kako da rade s tkivom i spremni su za neočekivane situacije, dok njihove kolege roboti mogu imati velikih problema u savladavanju prepreka na operacionom stolu. 

STAR se zasniva na sistemu iz 2016. godine koji je takođe uspešno obavio operaciju na svinji, s tim što je zahtevao ljudsko navođenje. U izradi algoritama za sistema navođenja koji primenjuje STAR korišćen trodimenzionalni mašinski vid, odnosno metoda za obradu slika iz okruženja pomoću veštačke inteligencije.

„Ono što STAR čini posebnim jeste to što je ovo prvi robotski sistem koji planira, prilagođava i primenjuje hirurški plan pri zahvatima na mekim tkivima uz minimalnu ljudsku intervenciju“, naveo je u saopštenju autor istraživanja Hamed Saidi (Hamed Saeidi).

Tvorci ovog sistema veruju da bi tehnologija mogla da se koristi za izvođenje ovakvih procedura sa većom preciznošću. Posebno kada se uzme u obzir da je u poslednjih nekoliko decenija došlo je do porasta interesovanja i broja investicija u robotske operacije zbog njihove sposobnosti da pariraju ljudima u onome što se tradicionalno smatralo visoko specijalizovanim hirurškim procedurama.

  • TINA

    2.2.2022 #1 Author

    Nauka napreduje, ali ljudski mozak je savrseniji od bilo kakve masine.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...