Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
ŠVAJCARSKI KANTONI UTOČIŠTA ZA BOGATE

Svaki osmi stanovnik Švica i Cuga je milioner

LifestyleZanimljivosti

1.5.2021 10:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Svaki osmi stanovnik Švica i Cuga je milioner Svaki osmi stanovnik Švica i Cuga je milioner
Svaki osmi stanovnik švajcarskih kantona Švic i Cug je milioner. Prema pisanju tamošnjeg lista SonntagBlick, do podataka su došli na osnovu analize vladine statistike,... Svaki osmi stanovnik Švica i Cuga je milioner

Svaki osmi stanovnik švajcarskih kantona Švic i Cug je milioner. Prema pisanju tamošnjeg lista SonntagBlick, do podataka su došli na osnovu analize vladine statistike, uključujući podatke o porezu i bogatstvu. Dva pomenuta kantona u centralnoj Švajcarskoj imaju niže stope poreza u poređenju sa većim i gušće naseljenim kantonima, uključujući Cirih i Ženevu.

Krištof Šalteger (Christoph Schaltegger) profesor političke ekonomije na Univetrzitetu u Lucernu ocenio je da primeri Cuga i Švica pokazuju da je poreska konkurencija imeđu kantona dobra stvar, jer daje udaljenim i strukturno slabim regionima priliku da se afirmišu među atraktivnim urbanim centrima, prenosi Bloomberg.

Broj milionera na 1.000 poreskih obveznika u Švajcarskoj 2017. godine bio je 62, a 1969. godine svega 11. Kada je reč o porezima, stanovnici gradića Bar u kantonu Cug plaćaju oko 7,5 odsto ličnog poreza na 100.000 švajcarskih franaka, a u Ženevi je stopa poreza oko 16 procenata.  

Foto: Pixabay.com

Prema podacima iz 2013. svaki 20. stanovnik kantona Švic bio je milioner, a do danas je taj broj uvećan 2,5 puta. Niskim porezima Švic privlači bogate, poput tenisera Rodžera Federera (Roger Federer) koji je 2008. godine napustio rodni Bazel i preselio se u gradić Volerau na Ciriškom jezeru.

Finski šampion formule 1 Kimi Raikonen (Kimi Raikkonen) i teniserka Martina Hingis takođe su se doselili u Volerau, koristeći povoljne poreske uslove, preneo je Local. Švic je poznat i kao jedan od tri kantona koji su se ujedinili, formirajući Švajcarsku, pre više od 700 godina. Svako mesto u Švicu ima najmanje jednog milionera, osim jednog sela.

Foto: Wikipedia

Švajcarski politički sistem organizovan je na tri nivoa – mesnom, kantonalnom i saveznom, a svaki od 26 nezavisnih kantona, pored saveznog ima i svoj poreski sistem. Sa fiskalne tačke gledišta, izbor kantona za život može biti važan za stanovnike Švajcarske, jer se neki od njih smatraju svojevrsnim poreskim rajevima.

Rezidentima Švajcarske porez se naplaćuje na bazi svetskog dohotka, bez obzira na to gde su ga stekli, navodi portal Nomoretax. Porez bračnih parova procenjuje se zajednički i postoje olakšice za parove koji žive zajedno, kao i za samohrane roditelje.

Savezni porez na dohodak primenjuje se na svetski prihod od posla ili kapitala, a stanovnici koji poseduju imovinu u Švajcarskoj i u njoj žive, dužni su da dodaju fiktivnu vrednost zakupa svom oporezivom prihodu. Bruto prihod od švajcarskog kapitala je oporeziv, dok se dohodak od stranog kapitala oporezuje tek nakon odbijanja inostranog poreza na dobit.

Foto: Pixabay.com

Troškovi nastali za ostvarivanje prihoda odbijaju se od bruto prihoda. Pored toga, odobrava se odbijanje od bruto prihoda troškova kao što su alimentacija ili premije osiguranja. Savezne stope na dohodak su progresivne, a maksimalna stopa poreza na dohodak je 11,5 odsto. Kantonalni i opštinski porezi izračunavaju se odvojeno, a u većini kantona stope su takođe progresivne.

Kantoni sa nižim stopama poreza na dohodak, do 17 odsto, pored pomenutih Cug i Švic su i Uri, Obvalden, Nidvalden i Apencel Ineroden, dok su poreske stope na dohodak relativno visoke u kantonima Bazel – provincija, Vaud, Bern, Ženeva i Cirih, sa najvišom stopom do 30 odsto. Ukupna stopa poreza na dohodak u Švajcarskoj ne prelazi 40 procenata, dok stanovnici kantona Švic plaćaju 22 odsto, uključujući kantonalne i opštinske poreze.

Kapitalni dobici stanovnika Švajcarske oslobođeni su poreza, pod uslovom da su ostvareni prodajom privatne pokretne imovine, koja nije u vlasništvu kompanije. Kapitalni dobici proizašli iz transakcijama sa hartijama od vrednosti ne podležu porezu. Kantoni obračunavaju porez na kapitalnu dobit od nepokretnosti, a ako se imovima prenosi poklonom ili nasledstvom ne plaća se porez na kapitalnu dobit.

  • Anna

    1.5.2021 #1 Author

    Švajcarska je verovatno najuređenija zemlja u Evropi. I porezi su deo normalnog života. Niko ne pokušava da utaji porez.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...