Očekuje se pad cena ovih kola

Do 2030. u Kini će skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti 

AutomobiliLifestyleSvet

24.4.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Do 2030. u Kini će skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti  Do 2030. u Kini će skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti 
Broj prodatih električnih automobila u svetu će do kraja godine dostići 17 miliona, za 20 odsto više nego 2023, prema procenama Međunarodne agencije za... Do 2030. u Kini će skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti 

Broj prodatih električnih automobila u svetu će do kraja godine dostići 17 miliona, za 20 odsto više nego 2023, prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Prodaja električnih automobila je u prvom tromesečju porasla za oko 25 odsto u odnosu na isti period 2023, a broj električnih automobila prodatih za prva tri meseca ove godine skoro je jednak broju tih vozila prodatih tokom cele 2020, prenela je Beta.

„Očekuje se da će više od jednog od pet automobila prodatih širom sveta ove godine biti električni, a očekivani rast potražnje tokom sledeće decenije preurediće svetsku automobilsku industriju i znatno smanjiti potrošnju nafte za drumski saobraćaj“,navodi se u novom izveštaju IEA.

Najviše električnih automobila, oko 10 miliona, biće prema procenama prodato u Kini, čineći 45 odsto svih automobila prodatih u toj zemlji.

Očekuje se da će u SAD svaki deveti prodati automobil biti električni, a u Evropi svaki četvrti.
Uprkos kratkoročnim izazovima na nekim tržištima, IEA procenjuje da će do 2030. na putevima u Kini skoro svaki treći automobil biti električni, a u SAD i EU svaki peti.

Image by Freepik

Prodaja električnih automobila je prošle godine u svetu povećana za 35 odsto na gotovo 14 miliona, najviše u Kini, Evropi i SAD, ali je rast zabeležen i na nekim novim tržištima, kao što su Vijetnam i Tajland.

„Očekuje se da će znatna ulaganja u lanac snabdevanja električnim vozilima, podrška politika i pad cena električnih vozila i njihovih baterija dovesti do još značajnijih promena u godinama koje dolaze“, navodi se u saopštenju i dodaje da bi do 2035. svaki drugi prodati automobil u svetu mogao biti električni.

IEA navodi da je više od 60 odsto električnih automobila prodatih u Kini 2023. bilo jefitniije od njihovih konvencionalnih ekvivalenata, ali da su u Evropi i SAD cene automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem u proseku i dalje niže.


Očekuje se ipak da će jačanje tržišne konkurencije i unapređenje tehnologija baterija spustiti cene u narednim godinama.

 • LENA

  24.4.2024 #1 Author

  Pad cena električnih vozila i tehnološka unapređenja baterija mogu dodatno podstaći ovaj trend.

  Odgovori

 • Inquiete

  24.4.2024 #2 Author

  A kod naaaas?

  Odgovori

 • Manja

  24.4.2024 #3 Author

  Kinezi prednjace po obicaju, a mi smo dalekooo od toga

  Odgovori

 • Vale

  25.4.2024 #4 Author

  Da se ugledamo na Kineze

  Odgovori

 • Lelica

  29.4.2024 #5 Author

  Razvijene zemlje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.