dostupnost javnih stanica za punjenje ne sme da zaostaje

IEA očekuje jaku globalnu prodaju e-vozila tokom 2024.

AutomobiliLifestyleSvet

23.4.2024 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

IEA očekuje jaku globalnu prodaju e-vozila tokom 2024. IEA očekuje jaku globalnu prodaju e-vozila tokom 2024.
U nedavno objavljenom novom izdanju „Global EV Outlook“, Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će globalna prodaja električnih automobila ostati jaka u 2024.... IEA očekuje jaku globalnu prodaju e-vozila tokom 2024.

U nedavno objavljenom novom izdanju „Global EV Outlook“, Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će globalna prodaja električnih automobila ostati jaka u 2024. i dostići oko 17 miliona do kraja godine, odnosno svako peto prodato vozilo u svetu bilo bi električno.

Za dalji rast, dostupnost javnih stanica za punjenje mora biti u korak sa prodajom električnih vozila, navodi IEA u izveštaju, prenosi Electrive.com.

Broj javnih punjača instaliranih širom sveta porastao je za 40 odsto u 2023. u poređenju sa 2022. godinom. Da bi se postigao rast električnih vozila u skladu sa obavezama vlade, mreže za punjenje moraju se povećati šest puta do 2035. godine.

Uprkos kratkoročnim izazovima na nekim tržištima, skoro svaki treći automobil na putevima u Kini biće električni do 2030. godine, a skoro svaki peti u SAD i Evropskoj uniji, na osnovu trenutnih projekcija.

U „Global EV Outlook“, IEA predviđa da „ako se najavljena obećanja zemalja u oblasti energetike i klime ispune u potpunosti i na vreme, dva od tri prodata automobila će biti električna do 2035. godine“.

To će takođe imati posledice po industriju i lance snabdevanja. IEA pretpostavlja da će sve veća potražnja za električnim automobilima u narednoj deceniji „preoblikovati“ globalnu automobilsku industriju i – što je još važnije sa tačke gledišta IEA – „značajno smanjiti potrošnju nafte za drumski transport“. Govori se o uštedi od 12 miliona barela nafte dnevno, što je ekvivalentno trenutnim potrebama drumskog transporta Kine i Evrope zajedno.

IEA je došla do ovih podataka jer ne samo da prati razvoj na velikim tržištima kao što su Kina, SAD i Evropa za „Global EV Outlook“, već je takođe identifikovala ubrzani rast na „nekim tržištima u nastajanju“. To uključuje Vijetnam i Tajland, gde električni automobili već čine 15, odnosno deset odsto prodaje novih automobila.

  • LENA

    23.4.2024 #1 Author

    Ovo je ohrabrujuća vest za budućnost električnih vozila, ali ističe važnost infrastrukture punjenja kako bi se podržao taj rast. Takođe je fascinantno videti predviđanja o promenama u globalnoj automobilskoj industriji i smanjenju potrošnje nafte za drumski transport.

    Odgovori

  • AJA

    23.4.2024 #2 Author

    Zanimljiv tekst, bilo bi dobro da bude tako.

    Odgovori

  • Maky

    23.4.2024 #3 Author

    Buducnost e vozila u usponu

    Odgovori

  • jevtić

    24.4.2024 #4 Author

    Videćemo

    Odgovori

  • Stasa

    28.4.2024 #5 Author

    Videcemo

    Odgovori

  • Lelica

    29.4.2024 #6 Author

    Kod nas nece biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...