Pre pandemije prihod iznosio 16 miliona dolara godišnje

Trgovina žadom na Tajvanu opada

Lifestyle

18.8.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Trgovina žadom na Tajvanu opada Trgovina žadom na Tajvanu opada
Podaci tajvanskog udruženje za žad kažu da je ova industrija donosila skoro 16 miliona dolara prihoda godišnje u perodu pre pandemije, ali dileri upozoravaju... Trgovina žadom na Tajvanu opada

Podaci tajvanskog udruženje za žad kažu da je ova industrija donosila skoro 16 miliona dolara prihoda godišnje u perodu pre pandemije, ali dileri upozoravaju da sektor opada nakon pandemije. Sa globalnom ekonomijom u rasulu, kupci su oprezniji kada je u pitanju rizik od skupih artikala, posebno kada je tržište preplavljeno falsifikatima.

Pogoršane veze Tajpeja sa Pekingom, takođe, značile su da su ograničenja i dalje na snazi za posetioce iz kontinentalne Kine, čime se praktično isključuju najveći kupci u industriji, prenosi agencija AFP.

Odnosi su se dodatno pogoršali otkako je tajvanska predsednica Caj Ingven, koja odbija da prihvati tvrdnju Pekinga da ovo ostrvo pripada Kini, izabrana 2016. godine.

„Pre otprilike sedam do 12 godina, bila su to dobra vremena za ljude na Tajvanu koji se bave trgovinom antikvitetima i žadom“, rekao je Lu Sanbien, koji vodi prodavnicu u Metropolitan Jewelry i Antiques Emporiumu.

„Prodaja je opala kada je politika unakrsnog moreuza polako uticala na putovanja između obe strane“, rekao je on, sumirajući dilemu u četiri reči: „Teško kupiti, teško prodati“.

„Kinezi su prestali da dolaze, a bogati ljudi na Tajvanu ne kupuju. Nema zaliha na tržištu, a kolekcionari ovde nisu voljni da daju svoje predmete na prodaju“, rekao je Lu Saniben.

Trgovac antikvitetima na Tajvanu, 60-godišnjak koji je naveo samo svoje prezime Li, rekao je da su uši praseta na skoro 400 godina staroj figurici pokazatelj njegove autentičnosti.

„Nabori u svinjskim ušima pokazuju drevni ručni rad iz dinastije Ming (1368-1644). Potrebno je veoma pažljivo rezbariti. Da su to duplikati, nabori ne bi bili urađeni tako delikatno i detaljno“, rekao je Li.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...