Kina blokirala uvoz iz baltičke države

Tajvan planira investicije u Litvaniji vredne 200 miliona dolara

BiznisSvetVesti

6.1.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tajvan planira investicije u Litvaniji vredne 200 miliona dolara Tajvan planira investicije u Litvaniji vredne 200 miliona dolara
Vlada Tajvana je saopštila da će osnovati fond od 200 miliona dolara (148 miliona funti) za investiranje u Litvaniji, pokušavajući da umanji diplomatski i... Tajvan planira investicije u Litvaniji vredne 200 miliona dolara

Vlada Tajvana je saopštila da će osnovati fond od 200 miliona dolara (148 miliona funti) za investiranje u Litvaniji, pokušavajući da umanji diplomatski i trgovinski pritisak Kine na baltičku državu.

Prvu investiciju u Litvaniji Tajvan će uložiti u toku ove godine, a garancija za to su tajvanski nacionalni razvojni fond i centralna banka.

Ova odluka dolazi nakon što je litvanska vlada odobrila otvaranje ambasade Tajvana, što ukazuje na potencijalno formiranje čvršćih veza, piše BBC.

Objavljujući plan, zamenik ministra spoljnih poslova Tajvana Hari Ho Jen Ceng (Harry Ho-jen Tseng) izjavio je da je vreme da ova država pomogne Litvaniji.

Kineske vlasti su negirale blokiraju trgovinu iz Litvanije, što bi značilo da su prekršili pravila globalne trgovine. Međutim, izveštaji iz Evropske unije potvrđuju da je određena litvanska roba zadržana na kineskoj carini.

Primer toga predstavljaju problemi sa uvozom ruma, koji su uticali na litvanske izvoznike i pored toga što Kina čini samo jedan odsto njihovog izvoza.

Kineska vlada ima istoriju uvođenja nezvaničnih trgovinskih sankcija zemljama sa kojima ima sporove. Trenutno, pored litvanskih, pod sankcijama je desetak australijskih proizvoda, uključujući govedinu, vino i ječam.

Diplomatski odnosi između Kine i Litvanije zahladneli su u novembru, nakon otvaranja ambasade Tajvana u baltičkoj državi.

To je bila prva nova diplomatska ispostava ostrva u Evropi u poslednjih 18 godina, a zbog pritisaka iz Kine, Tajvan ima malo saveznika sa kojima je formalno povezan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...