Kineski čelnici revoltirani sporazumom

Tajvan i SAD sklapaju ugovor o prodaji oružja vredan 100 miliona dolara

SvetU fokusuVesti

8.2.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tajvan i SAD sklapaju ugovor o prodaji oružja vredan 100 miliona dolara Tajvan i SAD sklapaju ugovor o prodaji oružja vredan 100 miliona dolara
Sjedinjene Američke Države odobrile su potencijalnu prodaju opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za „popravke, održavanje i poboljšanje“ raketnog odbrambenog... Tajvan i SAD sklapaju ugovor o prodaji oružja vredan 100 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države odobrile su potencijalnu prodaju opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za „popravke, održavanje i poboljšanje“ raketnog odbrambenog sistema Patriot, saopšteno je iz Pentagona u ponedeljak, što je izazvalo revolt u Pekingu.

Kina, koja ne priznaje nezavisnost Tajvana, oštro se protivi prodaji oružja iz SAD, podstičući postojeće tenzije između dve moćne države.

U saopštenju američke Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA) navodi se da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se Kongres obaveštava o odobrenju Stejt departmenta za prodaju, koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, piše Reuters.

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane Patriot bi „pomogla da se poboljša bezbednost Tajvana i uticala i na održavanje političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu“, navodi se u saopštenju DSCA.

„Ova predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore Tajvana da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost“, navodi agencija.

U ovom ugovoru će najverovatnije uticati kompanije Raytheon Technologies i Lockheed Martin.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian (Zhao Lijian) oštro je osudio ovu odluku Pentagona. On je izjavio da će Kina preduzeti odgovarajuće mere kojima će zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese.

S druge strane, iz Ministarstva odbrane Tajvana je saopšteno da će ugovor biti zaključen u roku od mesec dana.

  • ZVE84

    8.2.2022 #1 Author

    Opet SAD gura nos tamo gde mu nije mesto…

    Odgovori

  • Zorica S.

    8.2.2022 #2 Author

    Tajvan i SAD,zanimljiv ugovor o prodaji oruzja…za zagadimo i ozracimo jos malo planetu Zemlju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...