Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Tehnološko čudo na Bosforu

Turske startap kompanije novi hit na svetskom tržištu

Hi-techLifestyle

14.8.2021 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turske startap kompanije novi hit na svetskom tržištu Turske startap kompanije novi hit na svetskom tržištu
Turski startap projekti primili su oko 1,3 milijardi dolara ulaganja u prvoj polovini godine, a kompanije Dream Games i Hepsiburada pridružili su se milijardu... Turske startap kompanije novi hit na svetskom tržištu

Turski startap projekti primili su oko 1,3 milijardi dolara ulaganja u prvoj polovini godine, a kompanije Dream Games i Hepsiburada pridružili su se milijardu i više vrednim kompanijama Peak, Getir i Trendiol. Turski projekti privukli su u drugom kvartalu ove godine 746 miliona dolara kroz 63 ugovora.   

Tako je ukupan iznos ulaganja u prvoj polovini godine dostigao oko 1,3 milijarde dolara kroz 129 ugovora. Startap projekat za mobilne igrice Dream Games privukao je u junu 155 miliona dolara, što je najveća investicija te vrste u Turskoj, prenosi Daily Sabah. Turska je u drugom kvartalu dobila više investicija nego Finska, Norveška, Austrija, Danska, Irska, Italija, Belgija i Poljska.

Uspešni startap projekti igrica za mobilne telefone u Turskoj podstakli su ulaganja investitora, što pokazuju podaci za prvih sedam meseci tekuće godine o ulaganju rekordnih 224 miliona dolara u oko 30 novih poduhvata. Uspešni debitantski poduhvati turskih kompanija za igre na sreću Peak i Rollic u 2020. godini ohrabrili su preduzetnike i učvrstili poverenje investitora.

Kompanija Peak iz Istanbula postala je prvi “jednorog“ (naziv za startap projekte koji dostignu vrednost od milijardu dolara) u Turskoj, a proizvođač igrica Rollic takođe je ostvario veoma zapažen uspeh za samo 18 meseci. Ovaj trend podstakao je formiranje zajedničkih fondova fokusiranih na igrice, poput WePlay Ventures, preneo je Daily Sabah.

Foto: Unsplash.com

Investitori, startap kompanije i lovci na talente okupili su se prošle nedelje u Istanbulu na događaju koji su zajedno organizovali Startups.watch i Google. Peak Games pokrenuli su projekat Dream Games koji je privukao više od 200 miliona investicija.

Prema pisanju Financial Timesa, najzanimljivije nove ideje u Internet trgovini ove godine počele su u Istanbulu, a ne u Silicijumskoj dolini. Tehnološki investitori uložili su ove godine milijarde dolara na početnike u Turskoj, a jedan od pionira industrije Getir, sada se procenjuje na 7,5 milijardi dolara.

Rast vrednosti kompanije Getir, koja je osnovana 2018. godine, u prošloj godini deo je velikog pomaka u turskoj tehnološkoj industriji. Od prošloga leta, turske tehnološke kompanije, uključujući platforme za e-trgovinu Trendyol i Hepsiburada, kao i Peak Games i Dream Games, zabeležile su vrednosti veće od milijardu dolara.

Izvor: FT

Kompanija Hepsiburada saopštila je da je tursko tržište e-trgovine na prekretnici. Ono trenutno vredi 4,4 milijarde dolara, nakon prve javne ponude Nasdaqu prošlog meseca. Hepsiburada osnovana je 2000. godine, a internet prodaja u Turskoj porasla je sa 3,5 na 10 odsto tokom pandemije.

Zbog naglih ulaganja Istanbul se našao na tehnološkoj mapi, poput evropskih grupa u Londonu, Parizu i Berlin, ali je uspeh rezultat višegodišnjeg truda. Planska aktivnost je započela pre 10 godina, navode investitori. Trenutno vredan oko 16,5 milijardi dolara i u većinskom vlasništvu Alibabe, Trendyol je pokrenut 2010. godine.

Lokalni e-trgovci na malo uspeli su da napreduju, delimično i zbog toga što su se globalni giganti poput kompanija Amazon i eBay suočili sa problemima poslovanja na turskom tržištu nakon što je 2016. godine ukinut servis za plaćanje PayPal i kada su turske vlasti odredile drakonske kazne za Twitter i Facebook. Kao rezultat toga, domaće kompanije su napredovale i na kraju su postale dovoljno velike da privuku međunarodnu pažnju. Trendyol i Peak postale su nešto što stručnjaci opisuju kao “univerziteti“ za inženjere.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...