UŽIVAJTE U TRADICIONALNOM FARBANJU JAJA Pirodne boje pronađite u kuhinji i bašti

LifestyleZanimljivosti

16.4.2020 08:02 Autor: Marija Jovanović 0

UŽIVAJTE U TRADICIONALNOM FARBANJU JAJA Pirodne boje pronađite u kuhinji i bašti UŽIVAJTE U TRADICIONALNOM FARBANJU JAJA Pirodne boje pronađite u kuhinji i bašti
Pred uskršnje praznike ljudi najviše uživaju u farbanju jaja i njihovoj dekoraciji. Međutim, koliko smo se danas udaljili od tradicionalne pripreme Uskrsa i načina... UŽIVAJTE U TRADICIONALNOM FARBANJU JAJA Pirodne boje pronađite u kuhinji i bašti

Pred uskršnje praznike ljudi najviše uživaju u farbanju jaja i njihovoj dekoraciji. Međutim, koliko smo se danas udaljili od tradicionalne pripreme Uskrsa i načina na koji su to radili naši najstariji. Nije nam jasno kako su to naše bake, bez veštačkih boja i drugih sredstava, uspevale da ukrase svoja uskršnja jaja. Za adekvatnu boju dovoljne su vam namirnice i sastojci koje već imate u kuhinji. U obzir dolazi voće, povrće, različiti začini, ali i cveće i biljke koje se mogu naći u bašti.

Ono što je u našoj domaćoj tradiciji najpoznatije jeste farbanje jaja u lukovini. U jednu posudu stavite ljuske crnog luka, isperite ih hladnom vodom, a zatim ponovo dodajte vodu i sirće. Kada voda sa lukovinom provri, ostavite je da ključa pet minuta, a zatim polako spustite jaja u nju. Kuvajte ih u lukovini dok ne dobijete željenu boju. Obično to bude neka boja između braon i crvene. Ukoliko ih duže kuvate, boja će biti tamnija. Kada se jaja prohlade, natopite pamučnu tkaninu uljem i premažite svako jaje kako bi pored boje dobilo i sjaj.  

Foto: Pixabay.com

Crvenu boju najlakše ćete dobiti uz pomoć cvekle. Očistite cveklu, isecite je na komade i kuvajte najmanje 30 minuta na laganoj vatri. U pripremljenu boju dodajte sirće, a zatim jaja i lagano ih kuvajte oko dvadeset minuta. Jaja možete ostaviti i preko noći kako biste dobili intenzivniju boju.

Iz listova crvenog kupusa možete dobiti plavu boju za jaja. Iseckajte listove crvenog kupusa, prelite ih hladnom vodom i kuvajte pola sata. Zatim procedite vodu u drugu posudu, dodajte dve kašike sirćeta i ubacite jedno po jedno jaje.

Ukoliko želite prirodno žuta jaja, dovoljna je kurkuma koja se može naći u svim prodavnicama zdrave hrane. U hladnu vodu potrebno je dodati dve do tri kašike kurkume i jednu kašiku sirćeta. Odmah, u istu vodu treba staviti jaja i ostaviti dok voda ne proključa. Dovoljno je da ih kuvate oko deset minuta.

Foto: Pixabay.com

U našim krajevima, za dobijanje žute boje najčešće se koriste cvetovi maslačka. Oko 300 grama iseckanih cvetova stavite u litar vode. Kuvajte malo duže, preporuka je da se kuva čak dvadesetak minuta nakon ključanja, a kada se boja ohladi dodajte dve kašike sirćeta. Već pripremljena, trvrdo kuvana jaja, ostavite u vodi dok ne poprime žutu boju.

Isti princip kuvanja može se primeniti i ako želite da dobijete zelenu boju, za to vam je neophodna samo kopriva. Kako bi što više ispustila boju, nakon ključanja, koprivu kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Već kuvana jaja ostavite u vodi da odstoje tokom noći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...