Najvrednija evropska tehnološka kompanija ispod prognoza

Akcije holandske ASML oslabile posle izveštaja za prvi kvartal

BerzaEUFirme u fokusuNovac

17.4.2024 15:27 Autor: Vladimir Jokanović 2

Akcije holandske ASML oslabile posle izveštaja za prvi kvartal Akcije holandske ASML oslabile posle izveštaja za prvi kvartal
Najveći snabdevač opreme za proizvođače kompjuterskih čipova, holandski ASML, objavio je u sredu rezultate poslovanja u prvom kvartalu koji su slabiji nego što se... Akcije holandske ASML oslabile posle izveštaja za prvi kvartal

Najveći snabdevač opreme za proizvođače kompjuterskih čipova, holandski ASML, objavio je u sredu rezultate poslovanja u prvom kvartalu koji su slabiji nego što se očekivalo, iako je prodaja Kini ostala jaka uprkos ograničenjima koja su nametnule SAD.

Vrednost akcija najveće evropske tehnološke firme, koje su ove godine porasle za 34 odsto, oslabile su za 4,5 procenata posle objavljivanja izveštaja. Holandska grupa beleži smanjenje potražnje za svojim najsavremenijim mašinama, ali se priprema za snažan rast u 2025. godini zbog velike potražnje za AI i memorijskim čipovima, prenosi Reuters.

ASML je zadržao svoje finansijske prognoze za 2024. godinu sa očekivanom prodajom od 27,6 milijardi evra, isto kao i 2023. godine. ASML dominira tržištem sistema za litografiju, odnosno mašinama koje mogu koštati stotine miliona evra i koriste svetlosne zrake da pomognu u izradi mikroskopske kolažirane strukture.

Novi poslovi holandske kompanije u prvom kvartalu iznosili su 3,6 milijardi evra, što je znatno ispod 5,4 milijarde evra, koliko su predvideli analitičari. Neto prihod kompanije ASML u prvom kvartalu iznosio je 1,22 milijarde evra, što je manje u odnosu na 2,05 milijarde u četvrtom kvartalu 2023. godine. Prodaja je bila 5,29 milijardi evra u prvom kvartalu, u poređenju sa 7,24 milijardi evra u prethodnom.

Prodaja ASML sistema za litografiju kineskim klijentima činila je rekordnih 49 odsto od ukupne prodaje u prvom kvartalu, ili oko dve milijarde evra, saopštila je kompanija u prezentaciji za investitore objavljenoj uz finansijske rezultate. Prethodnih godina Kina je bila treće najveće izvozno tržište ASML-a posle Tajvana i Južne Koreje, ali ispred SAD.

Američka vlada pokušava da oslabi sposobnost Kine da proizvodi napredne čipove kao potencijalnu vojnu pretnju, ograničavajući izvoz napredne opreme za proizvodnju čipova, uključujući opremu koju proizvodi ASML. Istovremeno, Kina sprovodi višegodišnji program za smanjenje svoje zavisnosti od uvoza čipova, a kineski proizvođači čipova kupuju stariju opremu ASML-a koja ne podleže izvoznim ograničenjima.

 • LENA

  20.4.2024 #1 Author

  ASML je imao izazovniji prvi kvartal nego što se očekivalo, ali snažna prodaja u Kini pruža optimizam za budući rast, posebno s obzirom na potražnju za AI i memorijskim čipovima.

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #2 Author

  To je i najperspektivnija industrija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...