Vlada želi da zadrži najveću kompaniju u zemlji

Holandija u pregovorima da sačuva ASML

EUU fokusu

6.3.2024 19:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Holandija u pregovorima da sačuva ASML Holandija u pregovorima da sačuva ASML
Holandska vlada razgovara sa proizvođačem poluprovodničke opreme ASML kako bi osigurala da se najveća holandska kompanija ne preseli u drugu zemlju, ili da se... Holandija u pregovorima da sačuva ASML

Holandska vlada razgovara sa proizvođačem poluprovodničke opreme ASML kako bi osigurala da se najveća holandska kompanija ne preseli u drugu zemlju, ili da se proširi u inostranstvo, rekla je ministarka ekonomije Miki Adriansens (Micky Adriaansens).

Prema izvorima koji su uključeni u razgovor vlada je ove razgovore nazvala „Operacija Betoven“, prenosi Reuters. Holandska ministarka nije želela da govori o detaljima, ali je potvrdila da se u sredu sastaje sa Piterom Veninkom izvršnim direktorom kompanije ASML u Hagu, u okviru razgovora koji su u toku, prenosi Reuters.

„Ne znam da li bi otišli iz Holandije. Oni žele da rastu. To vrši pritisak na našu infrastrukturu. Zato sa njima razgovaramo veoma intenzivno. Zato što želimo da razumemo da li je to nešto što možemo da rešimo“, izjavila je Adriansens.

Njena izjava usledila je nakon komentara izvršnog direktora ASML, koji je u januaru rekao da se njegova kompanija u velikoj meri oslanja na kvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva, nakon što su antiimigracione stranke zabeležile dobre rezultate na izborima 2023. godine.

Oko 40 odsto od 23.000 zaposlenih u kompaniji ASML u Holandiji nisu Holanđani. Najveća evropska tehnološka kompanija nabavlja delove iz celog sveta, ali trenutno sklapa svoje mašine u Veldhovenu u Holandiji pre nego što ih isporučuje glavnim proizvođačima kompjuterskih čipova.

ASML dominira tržištem litografskih sistema, koji se koriste da pomognu u kreiranju kola čipova. Trenutno sprovodi jedan krug proširenja i očekuje da će mu trebati još u narednim godinama kako se globalna potražnja za čipovima povećava.

Multinacionalne kompanije Shell i Unilever napustile su Holandiju poslednjih godina nakon nepovoljne promene holandskog poreskog zakona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...