SAD i Holandija pripremaju nove mere protiv Kine

ASML ograničava izvoz alata za proizvodnju čipova

BiznisSvet

30.6.2023 18:11 Autor: Vladimir Jokanović 4

ASML ograničava izvoz alata za proizvodnju čipova ASML ograničava izvoz alata za proizvodnju čipova
Sjedinjene Američke Države i Holandija pripremaju nova ograničenja prodaje opreme za proizvodnju čipova, što je nastavak napora ovih zemalja da spreče da se njihova... ASML ograničava izvoz alata za proizvodnju čipova

Sjedinjene Američke Države i Holandija pripremaju nova ograničenja prodaje opreme za proizvodnju čipova, što je nastavak napora ovih zemalja da spreče da se njihova tehnologija koristi u vojne svrhe u Kini.

Kompanija ASML Holding, vodeći holandski dobavljač opreme za proizvodnju poluprovodnika, kako navodi Reuters, dodatno će ograničiti izvoz svojih alata u Kinu, dok bi SAD trebalo da uskrate da još više holandske opreme dospe do kineskih fabrika.

ASML je najveća evropska kompanija za proizvodnju čipova zbog svoje dominacije u litografiji, jednom od ključnih koraka u procesu izrade kompjuterskih čipova.

Holandska vlada i ASML odbili su da komentarišu ove informacije, kao i Ministarstvo trgovine SAD, koje nadgleda kontrolu izvoza. SAD su prošle godine uvele izvozna ograničenja na isporuke američkih alata za proizvodnju čipova u Kini.

Ograničene su isporuke alata koje proizvode američke kompanije Lam Research i Applied Materials iz razloga nacionalne bezbednosti, dok SAD istovremeno zahtevaju od proizvođača iz drugih zemalja da uvedu slična ograničenja.

Japanske kompanije opreme za proizvodnju čipova Nikon Corp i Tokio Electron Ltd. usvojile su pravila za ograničavanje izvoza 23 vrste opreme za proizvodnju poluprovodnika, koje će stupiti na snagu 23. jula.

Kineska ambasada u Vašingtonu osudila je taj potez, navodeći da su SAD „namerno blokirale i saplitale kineske kompanije, nasilno izmeštale industrije i insistirale na razdvajanju“, kao i da će Peking pomno pratiti razvoj događaja i čvrsto štititi sopstvene interese.

Tagovi
BIZNIS KINA SAD
  • MARA

    2.7.2023 #1 Author

    Mora da postoji neka interna politika rada i poteza

    Odgovori

  • KIMCHI

    2.7.2023 #2 Author

    Tesko ce protiv kineske proizvodnje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.7.2023 #3 Author

    Sad su se okomili na Kinu,ali dzaba…

    Odgovori

  • Gaga

    2.7.2023 #4 Author

    Tesko ce bilo ko protiv njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...