BAFET ULOŽIO U ZLATO Američki milijarder ne veruje u ekonomiju SAD?

InvesticijeNovacSvetVesti

17.8.2020 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

BAFET ULOŽIO U ZLATO Američki milijarder ne veruje u ekonomiju SAD? BAFET ULOŽIO U ZLATO Američki milijarder ne veruje u ekonomiju SAD?
Multikompanija Berkshire Hathaway koju vodi američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffet) otkupila je za 563 miliona dolara oko 21 milion akcija rudarske kompanije Barrick... BAFET ULOŽIO U ZLATO Američki milijarder ne veruje u ekonomiju SAD?

Multikompanija Berkshire Hathaway koju vodi američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffet) otkupila je za 563 miliona dolara oko 21 milion akcija rudarske kompanije Barrick Gold, koja proizvodi zlato i bakar. Istovremeno, Bafet je prodao akcije u američkim bankama Wells Fargo WFC i JPMorgan Chase.

Ovi potezi izazvali su veliku pažnju među investitorima i u medijima, a poslovni portal Market Watch postavlja pitanje – da li se Bafet upravo kladio protiv ekonomije SAD, budući da je napustio banke, okosnicu američke kreditne ekonomije i uložio novac u rudnik zlata? U tekstu se takođe podseća da je Bafet bio poznat kao protivnik ulaganja u zlato.

Ipak, američki milijarder nije potpuno napustio banke, jer je Berkshire Hathaway zadržao svoje akcije u Banci Amerike (BOA), a nije se odrekao ni svojih akcija u kompanijama Amazon i Apple, pa su neki analitičari ocenili da je kupovina akcija kompanije Barrick Gold samo kratkoročan potez, u skladu sa prilagođavanjem na uslove pandemije.

Bez obzira na to kako ko tumači Bafetov potez, vrednost akcija Barrick Golda sa sedištem u Kanadi porasla je za 8,11 odsto nakon pomenute investicije. Ova rudarska kompanija već je povećala vrednost za 45 odsto u odnosu na period pre godinu dana. Cena zlata porasla je za to vreme za oko 30 odsto.  

  • SUNCOKRET

    5.4.2022 #1 Author

    Jasno mu je da će dolari zbog štampanja pez pokrića vredeti sve manje a zlato kao realna podloga sve više upravo zbog poljuljano poverenja u novac.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...