Zbog naplate nepotrebnih naknada određenom broju potrošača

Bank of America mora da plati 250 miliona dolara kazni

BankeNovacSvet

13.7.2023 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bank of America mora da plati 250 miliona dolara kazni Bank of America mora da plati 250 miliona dolara kazni
Bank of America (BoA) pristala je da plati 250 miliona dolara kazni i kompenzacije za namirenje potraživanja zbog sistemskog dvostrukog naplaćivanja naknada klijentima, uskraćivanja... Bank of America mora da plati 250 miliona dolara kazni

Bank of America (BoA) pristala je da plati 250 miliona dolara kazni i kompenzacije za namirenje potraživanja zbog sistemskog dvostrukog naplaćivanja naknada klijentima, uskraćivanja obećanih pogodnosti za kreditne kartice i otvaranja računa bez autorizacije klijenata.

Banka će morati da plati 100 miliona dolara odštete oštećenim potrošačima i još 150 miliona dolara na ime građanskih kazni nakon što su Kancelarija za finansijsku zaštitu potrošača (CFPB) i Kancelarija kontrolora valute (OCC) rekli da je banka prekršila niz zakona počevši od 2012. godine, prenosi Mina.

Ustanovljeno je da je ona zaradila stotine miliona dolara naplaćujući višestruke naknade klijentima koji nisu imali dovoljno sredstava na svojim računima od februara 2018. do februara prošle godine, navodi se u saopštenju CFPB-a.

Bank of America je u saopštenju rekla da je dobrovoljno ukinula ili smanjila niz naknada prošle godine.

CFPB je pokrenuo akciju protiv niza nepotrebnih naknada, uključujući naknade za prekoračenje i nedostatna sredstva, i zaključeno je da zajmodavci nepravedno naplaćuju klijentima neke bankarske usluge.

„Ove su prakse nezakonite i potkopavaju poverenje klijenata. CFPB će stati na kraj tim praksama u celom bankarskom sistemu“, rekao je direktor CFPB-a Rohit Čopra (Rohit Chopra).

Pod pritiskom prodaje ili tražeći nagrade za učinaj, zaposleni u Bank of America nezakonito su se prijavljivali i upisivali potrošače, bez njihovog znanja, na račune kreditnih kartica najranije od 2012. godine, rekao je CFPB.

Ipak, regulatori su istakli da su ovakvi računi imali mali procenat udela u ukupnom broju novih računa u banci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.