Vrhunac inflacije u Velikoj Britaniji očekuje se tokom proleća

Banka Engleske ipak zadržala kamatne stope na minimumu

BerzaNovac

4.11.2021 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Engleske ipak zadržala kamatne stope na minimumu Banka Engleske ipak zadržala kamatne stope na minimumu
Banka Engleske (BoE) glasala je da zadrži kamatne stope na rekordno niskom nivou od 0,1 odsto, odbacujući pritom sve glasnije pozive za njihovo povećanje... Banka Engleske ipak zadržala kamatne stope na minimumu

Banka Engleske (BoE) glasala je da zadrži kamatne stope na rekordno niskom nivou od 0,1 odsto, odbacujući pritom sve glasnije pozive za njihovo povećanje kako bi se uhvatila u koštac sa rastućom inflacijom.

Komitet za monetarnu politiku (MPC) centralne banke glasao je sa 7-2 za produženje rekordno niskog nivoa. Stope su smanjene na sadašnji nivo u martu prošle godine kao odgovor na posledice pandemije korona virusa, podseća BBC.

Ali ponovno otvaranje privrede podstaklo je rast cena, što je izazvalo očekivanja da će BoE povećati troškove zaduživanja i na taj način pokušati da se izbori sa pretećom inflacijom. Banka je signalizirala da će povećati kamatne stope u „narednim mesecima“.

Investitori su se kladili da će na današnjem zasedanju MPC doneti odluku o rastu kamatne stope, ali kreatori ekonomske politike su se ipak zaustavili, uz obrazloženje da će se „dodatnim čekanjem bolje sagledati posledice efekata ukidanje mera ublažavanja na tržištu rada u Velikoj Britaniji“.

Funta je izgubila 1,0 odsto svoje vrednosti po zvaničnom saopštenju centralne banke, te sada vredi 1,3556 američkih dolara.

U prognozoma BoE očekuje se da će inflacija na Ostrvu dosegnuti svoj maksimum u aprilu, oko nivoa od 5,0 procenata, dok je u septembru iznosila 3,1 odsto.

Prolongirani rast cena odraziće se na celokupnu ekonomiju, pa su sada revidirane prognoze za rast tokom 2021. i 2022. godine, na sedam i pet odsto, sa 7,25 i 6,0 procenata u ranijim predviđanjima, dok se povratak na prepandemijski nivo očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Tagovi
BANKA NOVAC

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...