Regulator nije isključio novo zaoštravanje monetarne politike

Banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 odsto

BankeNovac

7.6.2024 14:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 odsto Banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 odsto
Savet direktora Banke Rusije doneo je odluku da četvrti put zaredom zadrži ključnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 16 procenata. U svom saopštenju,... Banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 odsto

Savet direktora Banke Rusije doneo je odluku da četvrti put zaredom zadrži ključnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 16 procenata. U svom saopštenju, centralna banka je nagovestila mogućnost njenog povećanja na narednom zasedanju.

Regulator je naglasio da će nastaviti sa strogom monetarnom politikom kako bi inflaciju vratio na ciljanih četiri odsto do 2025. godine, prenosi Komersant.

Banka Rusije istakla je u obrazloženju odluke da je tempo rasta cena prestao da se smanjuje. Potražnja raste brže od mogućnosti proširenja ponude robe i usluga, a glavno ograničenje za povećanje proizvodnje ostaje manjak radne snage. Pritom, zategnutost na tržištu rada nastavlja da raste.

Godišnja inflacija, prema proceni centralne banke od 3. juna, porasla je na 8,1 odsto sa 7,8 odsto koliko je iznosila na kraju aprila. „Održavanje obimnih državnih subvencionisanih programa može usporiti povratak na umereniji tempo rasta kreditiranja. Deflatorni rizici su prvenstveno povezani sa bržim usporavanjem rasta domaće potražnje nego što se očekuje u osnovnom scenariju“, navodi se u saopštenju regulatora.

Banka Rusije takođe napominje da buduće promene u poreskoj sferi znače da će rast budžetskih rashoda biti pokriven povećanjem prihoda konsolidovanog budžeta. Po proceni regulatora, takva kombinacija poreskih promena uz paralelni rast rashoda neće uticati na inflaciju.

Poslednji put regulator je promenio ključnu kamatnu stopu u decembru 2023. godine, sa 15 na 16 procenata godišnje. Guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina, ranije je izjavila da će za postizanje ciljanih inflacionih stopa od 4 odsto biti potreban dugotrajan period stroge monetarne politike. Njen zamenik Aleksej Zabotkin nije isključio mogućnost povećanja stope usled ubrzanja inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.