značajni prihodi od kamata

Banka Rusije prvi put profitirala nakon sedam godina

Svet

1.4.2024 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Rusije prvi put profitirala nakon sedam godina Banka Rusije prvi put profitirala nakon sedam godina
Ruska centralna banka ostvarila je prošle godine profit od 140,4 milijarde rubalja, odnosno oko 1,4 milijarde evra, što je prvi put, nakon sedam godina,... Banka Rusije prvi put profitirala nakon sedam godina

Ruska centralna banka ostvarila je prošle godine profit od 140,4 milijarde rubalja, odnosno oko 1,4 milijarde evra, što je prvi put, nakon sedam godina, da je poslovala s dobitkom.

Prihodi ruske centralne banke prošle godine iznosili su 859,3 milijarde rubalja, a rashodi 718,9 milijardi, prenosi Mina pozivajući se na Tanjug.

Banka Rusije je od 2017. godine poslovala sa gubitkom, a on je u 2022. iznosio 721,7 milijardi rubalja.

U izveštaju Banke Rusije se navodi da je glavni faktor ostvarivanja dobiti u prošloj godini bila „pozitivna revalorizacija“ hartija od vrednosti.

Prihodi su ostvareni prvenstveno od prihoda od kamata u iznosu od 668,9 milijardi rubalja, kao i od neto prihoda od transakcija sa hartijama od vrednosti, stranom valutom i plemenitim metalima 161,2 milijarde rubalja.

Rashodi su pretežno bili rashodi kamata u iznosu od 436,9 milijardi rubalja, te troškovi za zaposlene u Banci Rusije 151,2 milijarde rubalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...