produženje radnog veka Vlasinskih elektrana za narednih 40 godina i povećanje snage za oko 8 MW

EBRD razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra EPS-u

Banke

14.6.2023 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra EPS-u EBRD razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra EPS-u
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra Elektroprivredi Srbije (EPS) za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana.... EBRD razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra EPS-u

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra Elektroprivredi Srbije (EPS) za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana.

Projekat je već podržan sa 15,4 miliona evra bespovratne pomoći Evropske unije (EU), preko investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odobrene u decembru 2022. godine, prenosi eKapija.

Projekat ima za cilj produženje životnog veka hidroelektrane snage 128 megavata (MW), povećanje instalisanog kapaciteta za osam MW, i povećanje proizvodnje na približno 310 gigavat-časova (GWh).

Sredstvima kredita finansiraće se nabavka agregata nove generacije, pratećih sistema blokova i elektrane, kao i hidromehaničke opreme i upravljačke opreme.

Podsetimo, EPS je nedavno podneo Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije proizvodnih agregata i prateće opreme za Vlasinske hidroelektrane.

Predmet projekta jeste rekonstrukcija proizvodnih agregata, pratećih i pomoćnih elektromašinskih sistema agregata i elektrane, hidromehanička oprema i oprema upravljanja na objektima Vlasinskih elektrana: HE Vrla1, HE Vrla 2, HE Vrla 3 i HE Vrla 4.

Planirana rekonstrukcija ima cilj produženje radnog veka Vlasinskih hidroelektrana za narednih 40 godina, kao i povećanje snage za oko osam MW.

Vlasinske HE spadaju u grupu najstarijih hidroelektrana u okviru EPS-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...