Istraživanje portala Biznis.rs: bankarski sektor u SAD (1)

Ohrabrujući rezultati velikih američkih banaka, zarade u drugom kvartalu bolje od očekivanih

BankeBerzaPoslovanje

22.7.2023 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ohrabrujući rezultati velikih američkih banaka, zarade u drugom kvartalu bolje od očekivanih Ohrabrujući rezultati velikih američkih banaka, zarade u drugom kvartalu bolje od očekivanih
Američki berzanski indeksi uglavnom su napredovali tokom protekle nedelje podstaknuti nizom solidnih bankarskih zarada koje su pomogle da industrijski indeks Dow Jones nastavi najduži... Ohrabrujući rezultati velikih američkih banaka, zarade u drugom kvartalu bolje od očekivanih

Američki berzanski indeksi uglavnom su napredovali tokom protekle nedelje podstaknuti nizom solidnih bankarskih zarada koje su pomogle da industrijski indeks Dow Jones nastavi najduži niz dnevnih dobitaka u poslednje dve godine.

Tri najveće banke u SAD ostvarile su kumulativni profit od 22,3 milijarde dolara u drugom tromesečju, što je značajan rast u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je u petak.

Najveća američka banka JPMorgan Chase prednjačila je sa profitom od 14,5 milijardi dolara uz gotovo sveobuhvatan rast, uključujući povećanje kreditiranja i transakcija kreditnim karticama. Banka Wells Fargo zaradila je 4,9 milijardi dolara, a Citibank 2,9 milijardi dolara u drugom kvartalu, prenosi New York Times.

Prošlonedeljni rast akcija Bank of America bio je veći od 5,5 odsto, nakon što je njen profit premašio očekivanja, dostigavši rast od 19 odsto u drugom kvartalu. Porasla je zarada od otplate kredita klijenata, dok su investiciono bankarstvo i trgovanje bili bolji od očekivanih, preneo je Reuters.

Akcije banke Morgan Stanley porasle su za više od sedam odsto protekle nedelje, s tim što su u utorak ojačale za 6,45 procenata. To je njihov najveći jednodnevni procentualni rast od 9. novembra 2020. godine, nakon što je banka nadmašila očekivanja u poslovanju sa upravljanjem bogatstvom.

Izvor: Refinitiv

Ipak, neto profit američke banke pao je u drugom kvartalu za 13 procenata. Upravljanje bogatstvom, na koje se banka fokusirala, nije uspelo da nadoknadi gubitke izazvane padom trgovanja. Morgan Stanley prijavio je akcionarima neto prihod od 2,2 milijarde dolara u drugom kvartalu, što je u skladu sa procenama analitičara, ali manje u odnosu na 2,5 milijardi dolara godinu dana ranije, preneo je Financial Times.

JP Morgan Chase ušao je u drugu polovinu godine sa jake pozicije, nakon što je u drugom kvartalu banka prijavila zaradu po akciji od 4,75 dolara, u odnosu na očekivanih od 3,95 dolara. Akcije banke ojačale su tokom protekle nedelje za nešto manje od tri procenta. To se pripisuje snažnijoj zaradi od kamata, poboljšanim rezultatima trgovanja, kao i nižim troškovima kupovine First Republic Bank od očekivanih.

Akcije banke Wells Fargo ojačale su u nedelji za nama za više od 5,3 odsto, dok su akcije Citibank zabeležile pad od 2,2 procenta. Citibank ostvarila je bolju zaradu od očekivane od naplate kredita, ali je u trgovanju, investicionom bankarstvu i upravljanju bogatstvom ostvarila slabije rezultate.

Dženet Jelen/Foto: Shutterstock

Dow Jones indeks ojačao je za više od 2,2 odsto tokom protekle radne nedelje, a S&P 500 za oko 0,5 procenata. Analitičari navode da su rezultati nadmašili očekivanja, ali to ne treba smatrati velikim iznenađenjem, jer su ranije procene zarade bile značajno smanjene.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da je ohrabrena dosadašnjim rezultatima o kvartalnoj zaradi velikih banaka u SAD, ali da čeka rezultate regionalnih banaka, koje se od marta nalaze u središtu krize bankarske industrije. Ona je ocenila da velike banke imaju korist od viših kamatnih stopa.

Jelen je istakla da mnoge banke srednje veličine tek treba da objave svoje rezultate za drugo tromesečje.

„Moraćemo da vidimo šta će se desiti sa regionalnim bankama, koje bi mogle da budu najviše oštećene“, navela je američka ministarka, prenosi Bloomberg.

Kolaps Banke Silicijumske doline, kao i još dve američke banke srednje veličine u martu, izazvao je potrese na finansijskim tržištima i zapretio da pokrene talas nelikvidnosti u drugim regionalnim bankama širom SAD. Regulatori su dali garancije za neosigurane depozite u propalim bankama i pokrenuli program hitnog kreditiranja za sve banke u sistemu Feda.

Sutra: Nazire se kraj povećanju kamatnih stopa Feda

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...