Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeBiznisPoslovanje

18.7.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 6

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Letnja sezona obično donosi zatišje u svim oblastima i nešto sporiji tempo koji predstavlja pripremu i zagrevanje za jesen. Ipak, izgleda da je ovog... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Letnja sezona obično donosi zatišje u svim oblastima i nešto sporiji tempo koji predstavlja pripremu i zagrevanje za jesen. Ipak, izgleda da je ovog leta nešto drugačije, pa su i ekonomisti i političari izuzetno aktivni, spremajući se za izazove koje svi očekuju u drugoj polovini godine. Evropska centralna banka trebalo bi donese odluku o povećanju ključnih kamata, prvi put posle više od decenije. Na američkom tržištu nastavlja se period objavljivanja najnovijih kvartalnih rezultata, koji su jedan od najznačajnijih pokazatelja trenutnog stanja ekonomije. U Velikoj Britaniji i Italiji trenutno se uglavnom razgovara o premijerima, sadašnjim, bivšim i budućim, a slično je i u Srbiji, gde su prošle nedelje održane konsultacije predsednika sa predstavnicima parlamentarnih listi. Ove nedelje biće objavljeni i najnoviji statistički podaci o cenama.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Sastanak Evropske centralne banke

Evropska centralna banka sastaje se u četvrtak. Na ovom sastanku se očekuje da će ECB podići kamatne stope prvi put posle jedne decenije. Pred odluku ECB-a ne manjkaju vesti koje bi mogle da utiču na monetarnu politiku, od krize vlasti u Italiji gde je premijer Mario Dragi pokušao da podnese ostavku do izjednačavanja vrednosti evra i dolara. Takođe, podaci o indeksu potrošačkih cena u evrozoni biće objavljeni u utorak.

Osim odluke o kamatnoj stopi i konferencije za novinare predsednice ECB Kristin Lagard, očekuje se da će sastanak rasvetliti novi alat evropskog bloka koji bi trebalo da spreči previsok prinos na obveznice na nivou zemlje.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda i indeksima prosečnih cena spoljne trgovine u prethodnoj godini. Već sledeće sedmice, poslednje u ovom mesecu, biće poznate i prosečne zarade po zaposlenom za maj ove godine, registrovana zaposlenost u drugom kvartalu, kao i spoljnotrgovinska robna razmena. Biće objavljeni i indeksi industrijske proizvodnje i promet robe u trgovini na malo.

Foto: Unsplash.com

Nastavak sezone finansijskih izveštaja u SAD

Ove nedelje se nastavlja objavljivanje finansijskih izveštaja nekoliko velikih kompanija, čije rezultate investitori sa nestrpljenjem očekuju. Već u ponedeljak ujutru svoje izveštaje o zaradi objaviće Bank of America i Goldman Sachs, nakon što su prošle nedelje svoje cifre izneli JPMorgan i Citigroup.

Kompanije Johnson & Johnson i Novartis AG ADR izveštavaju u utorak, kao i Netflix koji je nedavno doživeo drastičan pad vrednosti svojih akcija. Tesla će svoje rezultate saopštiti u sredu, tehnološki gigant AT&T u četvrtak, a Verizon Communications Inc u petak. Za četvrtak su zakazani još i Philip Morris International Inc i Union Pacific, a u petak će biti poznat i najnoviji izveštaj Twittera, koji trenutno “ratuje” sa Ilonom Maskom.

Kriza vlasti u Velikoj Britaniji i Italiji

Izveštaj o indeksu potrošačkih cena u Velikoj Britaniji trebalo bi da bude objavljen u sredu, a podaci o zapošljavanju u utorak. Banka Engleske je već povećala svoje kamatne stope, a procenjuje se da bi mogla da ubrza tempo rasta na svom sledećem sastanku. Sve ovo dešava se nakon ostavke premijera Borisa Džonsona, u periodu kada je nekoliko kandidata istaklo svoje pretenzije na njegovu poziciju.

Istovremeno, u Italiji je prošle nedelje premijer Mario Dragi podneo ostavku nakon što je njegova koalicija izgubila većinu u parlamentu. Predsednik Serđo Matarela odbio je da prihvati njegovu ostavku i pozvao premijera da se krajem ove nedelje obrati parlamentu. Bura na italijanskoj političkoj sceni mogla bi da donese nestabilnost i na nivou EU, i to u trenutku kada je preko potrebno jedinstvo u donošenju odluka pred jednu od najtežih zima na Starom kontinentu.

Pregovori o Vladi Srbije

Prošle nedelje održane su konsultacije predsednika Srbije sa predstavnicima parlamentarnih izbornih lista koje su prešle census o budućoj Vladi Srbije. Kako je najavljeno, posle završenih razgovora trebalo bi da bude sazvana i konstitutivna sednica Skupštine Srbije koja je planirana za početak sledeće nedelje. Zatim slede pregovori među strankama o budućoj vladi i raspodeli ministarskih mesta, što bi mogao da bude najteži deo procesa. Ipak, prema nekim procenama, Srbija bi novu izvršnu vlast mogla da dobije i već sredinom avgusta.

Privrednici podsećaju da je potrebno što brže formiranje nove Vlade Srbije. Oni smatraju da je neizvesnost koja traje u ovom prelaznom periodu, uz tehnički mandat koji ne omogućava pun kapacitet vlasti, loša za dalje planiranje poslovanja u trenutnim veoma izazovnim okolnostima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...