statistički izveštaji u SAD i EU, odlučivanje o krizi u Ukrajini i evropskoj proizvodnji poluprovodnika...

Ove nedelje pet događaja uticaće na svetsku i evropsku ekonomiju

SrbijaSvet

11.7.2022 07:01 Autor: Marko Miladinović 4

Ove nedelje pet događaja uticaće na svetsku i evropsku ekonomiju Ove nedelje pet događaja uticaće na svetsku i evropsku ekonomiju
Političko-ekonomska situacija u svetu nalazi se u pat poziciji već nedeljama, a međugodišnja inflacija raste ili stagnira pri rekordnim nivoima u Sjedinjenim Američkim Državama... Ove nedelje pet događaja uticaće na svetsku i evropsku ekonomiju

Političko-ekonomska situacija u svetu nalazi se u pat poziciji već nedeljama, a međugodišnja inflacija raste ili stagnira pri rekordnim nivoima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. Od rezultata statističkih izveštaja koji će biti objavljeni ove nedelje umnogome će zavisiti raspoloženje investitora u kratkom i srednjem roku, dok poljoprivrednici širom sveta gledaju u nebo i nadaju se dobroj sezoni kako bi bilo hrane za sve usled nestašica uzrokovanih isključivanjem ukrajinskih žitarica sa tržišta.

U takvoj atmosferi započinjemo još jednu letnju nedelju. Pogledajte koji su to najvažniji događaji koji će u narednih sedam dana potencijalno uticati na globalne i lokalne prilike.

Početak nedelje rezervisan je za sastanke ministara unutrašnjih poslova EU u Pragu, na kojima će biti razmatrana bezbednosna situacija na kontinentu i diskutovana eventualna rešenja za aktuelnu krizu na njegovom severoistoku. Ministrima EU u ovim razgovorima biće pridruženi i ministri Ukrajine i Moldavije.

U sredu, 13. jula, američki Biro za statistiku objaviće dugo očekivane podatke o inflaciji tokom maja. Očekuje se da će glavni indeks potrošačkih cena (CPI) zabeležiti rast od 8,7 odsto na godišnjem nivou, što je neznatno više u odnosu na prethodno očitavanje od 8,6 procenata.

Budući da je pesimistički scenario verovatno već uračunat u trenutne cene na tržištima, cifra niža od očekivane mogla bi investitorima dati prostora za olakšanje. Štaviše, očekivana inflacija već pokazuje određene znake jenjavanja u SAD, piše Investing.

Istog dana će i Evropski zavod za statistiku (Eurostat) objaviti CPI indeks za Evropsku uniju i zonu evra. Analitičari generalno očekuju da će situacija u SAD biti povoljnija nakon ove statističke nedelje. Takva prognoza obrazložena je jednostavnom činjenicom da evropski kontinent trpi mnogo veće ekonomske i energetske posledice sukoba u Ukrajini.

Drugo goruće pitanje ove nedelje biće „zdravlje“ zarada na akcijama američkih kompanija, posebno Big Tech imena koje, kao što znamo, imaju veliku težinu u glavnim berzanskim indeksima. Podaci kojima raspolaže Refinitiv ukazuju da su procenjene zarade po akciji i dalje u plusu, a osim toga sad još pokazuju i trend rasta, uprkos slabijim rezultatima Wall Streeta u celini.

U četvrtak će pred poslanicima Evropskog parlamenta biti predstavljen European Chips Act, odnosno nova strateška regulativa koja za cilj ima vraćanje EU na mapu relevantnih tehnoloških proizvođača i prekidanje njene zavisnosti o uvozu procesora i čipova sa tržišta Azije i SAD.

Na kraju, kao bonus, događaj koji će se možda dogoditi u ovom periodu, a od važnosti je za domaću scenu – naime, predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je za medije da će se novoizabrani poslanici okupiti sledeće nedelje na konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine, odnosno nešto ranije od ranije spominjanih “poslednjih dana jula”. Ostaje da se vidi da li je Dačić ipak dao dobru najavu.

  • Anna

    11.7.2022 #1 Author

    Kada je u pitanju gospodin Dačić ni jedna izjava nije dobra.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    11.7.2022 #2 Author

    Događaji dobro poznati već duže vreme

    Odgovori

  • TATJANA

    11.7.2022 #3 Author

    Bas da vidimo sta ce americki biro da objavi

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.7.2022 #4 Author

    Da vidimo sta ce biti..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...