Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

AutomobiliBankeBiznisNovac

27.6.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 6

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Ove nedelje okrećemo novi list na kalendaru. Prva polovina godine je na izmaku, pa mnogi sumiraju rezultate i prave planove za narednih šest meseci.... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Ove nedelje okrećemo novi list na kalendaru. Prva polovina godine je na izmaku, pa mnogi sumiraju rezultate i prave planove za narednih šest meseci. Ipak, većina tvrdi da to i nije baš tako lako s obzirom na neizvesne ekonomske okolnosti i ne baš tako svetle prognoze o privrednom rastu i inflaciji. Zato će se ove nedelje sa nestrpljenjem očekivati forum Evropske centralne banke u Portugalu, kao i najnoviji ekonomski podaci iz Kine, koji bi mogli da usmere globalno tržište. Radnici Fiata očekuju finalni dogovor oko otpremnina, a najnovije statističke biltene pripremaju i Narodna banka Srbije i Republički zavod za statistiku. Krajem meseca ističe i uredba o ograničenju cena goriva, pa vozači već razmišljaju o novim cenovnicima na benzinskim pumpama.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Finalni dogovor za radnike kragujevačkog Fiata

Za Fijatove radnike u Kragujevcu koji se budu opredelili za odlazak iz fabrike obezbeđena je otpremnina od 790 evra po godini staža, a imaće i naknadu od oko 17.000 dinara neto mesečno sa plaćenim doprinosima, rečeno je u subotu nakon razgovora predstavnika sindikata sa predsednikom Srbije.

Pregovarački tim, koji čine predstavnici sindikata i radnika Fijata, održaće još jedan sastanak u Beogradu, u ponedeljak ili utorsak, da bi se razjasnila tehnička pitanja oko realizacije dogovora. Naime, trebalo bi još precizirati na koji način će se radnici prijavljivati za otpremnine, a u timu zaposlenih u Fijatu očekuju da će im novac stići najverovatnije u četvrtak.

Predsednik Srbije naveo je da se sa kompanijom Stellantis razgovara kako bi ta korporacija preuzela najveći deo otpremnina na sebe.

Forum Evropske centralne banke u Sintri

Trodnevni forum Evropske centralne banke (ECB) u portugalskoj Sintri počinje danas (ponedeljak) u senci zabrinutosti oko toga da li bi potezi vodećih evropskih bankara u vezi sa suzbijanjem inflacije mogli da odvedu globalnu ekonomiju u recesiju. Forum će se fokusirati na „izazove za monetarnu politiku u svetu koji se brzo menja“.

Investitori će pažljivo pratiti panel diskusiju u sredu na kojoj učestvuju prvi ljudi ECB, FED-a i Banke Engleske – Kristin Lagard, Džerom Pauel i Endru Bejli, kako bi dobili uvid u to kako čelnici centralnih banaka gledaju na kompromis između obuzdavanja inflacije i pokušaja da obezbede meko sletanje za globalnu ekonomiju.

Protest radnika u Beogradu / Foto: Beta/Amir Hamzagić

Novi statistički podaci NBS i RZS

U četvrtak, 30. juna biće objavljen Statistički bilten Narodne banke Srbije za maj 2022. godine. Ova mesečna publikacija obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Takođe, ove nedelje će Republički zavod za statistiku objaviti indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prva četiri meseca ove godine, kao i podatke o budžetskim izdvajanjima za nauku u 2021. i o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni i prometu robe u trgovini na malo u maju ove godine. Biće objavljeni i indeksi industrijske proizvodnje i zaliha gotovih proizvoda u industriji.

Cene goriva

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata na benzinskim pumpama na snazi je od 10. marta. Do sada je nekoliko puta produžavana, a Ministarstvo trgovine svakog petka objavljuje maksimalne cene goriva za narednih nedelju dana. Poslednji put su cene dizela i benzina porasle za po tri dinara.

Uredba ističe 30. juna, a vozači sa nestrpljenjem očekuju šta će biti kada okrenemo novi list na kalendaru i uđemo u jul. Pojedini ekonomisti očekuju da će ograničenje cena biti produženo i tokom leta, zbog nestabilnog tržišta, uprkos rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije da su cene goriva nerealno niske i da mogu da dovedu do nestašice na pumpama.

Kineski ekonomski podaci

Kina bi danas (ponedeljak) trebalo da objavi podatke o svom industrijskom profitu, a zatim u četvrtak i petak i podatke o indeksu menadžera nabavke (PMI). Analitičari smatraju da bi pozitivni brojevi mogli da uliju određenu nadu u oporavak finansijskih tržišta.

Nova zatvaranja u Kini zbog pandemije korona virusa i usporavanje globalne ekonomije smanjili su rast cene bakra u Šangaju za skoro deset odsto u protekle dve nedelje. Ali lokdaun je ublažen i ako podaci budu ukazali na povratak rasta, to bi bio dobar signal za privredu i za one koji kineske akcije vide kao utočište zbog straha od stagflacije koji obuzima Zapad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...