U 90 odsto zemalja u toku rešavanje tehnoloških prepreka

SWIFT uskoro povezuje digitalne valute centralnih banaka

Banke

26.3.2024 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

SWIFT uskoro povezuje digitalne valute centralnih banaka SWIFT uskoro povezuje digitalne valute centralnih banaka
Globalna bankarska mreža za razmenu poruka SWIFT planira da pokrene novu platformu u narednih godinu-dve, za povezivanje digitalnih valuta centralne banke koji su sada... SWIFT uskoro povezuje digitalne valute centralnih banaka

Globalna bankarska mreža za razmenu poruka SWIFT planira da pokrene novu platformu u narednih godinu-dve, za povezivanje digitalnih valuta centralne banke koji su sada u razvoju.

Ovaj potez koji bi bio od velikog značaja za ekosistem digitalnih valuta (CBDC) u nastajanju, a budući da SWIFT ima ključnu ulogu u globalnom bankarstvu verovatno će biti „fino podešen“ pre pokretanja, prenosi Reuters.

Oko 90 odsto svetskih centralnih banaka sada istražuje digitalne verzije svojih valuta. Većina ne želi da bude ostavljena iza bitcoina i drugih kriptovaluta, ali se bori sa tehnološkim složenostima.

Zemlje kao što su Bahami, Nigerija i Jamajka već imaju svoje CBDC. Kina je napredovala u testiranju e-juana u praksi. Evropska centralna banka takođe razvija digitalni evro, dok Banka za međunarodna poravnanja, krovna grupa globalne centralne banke, vodi višestruka prekogranična ispitivanja.

Glavna prednost sistema SWIFT je to što je njegova postojeća mreža upotrebljiva u više od 200 zemalja i povezuje više od 11.500 banaka i fondova koji je koriste sa transfere hiljada milijardi dolara svakog dana.

 • Policajac

  26.3.2024 #1 Author

  Znači svima iskreno preporučujem da se borimo protiv CBDC koji ako se usvoji i koristi, nakon što ukinu fizički novac, biće konačno ropstvo čoveka. Milion objašnjenja i videa možete da nađete i edukujete se o tome. Zato se uvek naježim kada vidim da čovek koristi karticu umesto fizičkog novca, kome ne mogu da uđu u trag, a digitalni trag vide. A ova priča da je SWIFT povezan sa svima je glupost, pa Bitcoin mreža funkcioniše već 15 godina u celom svetu bez štucanja. Ne mogu da ga zaustave ne mogu da ga blokiraju jer nije centralizovan, tako da živeo Bitcoin! Svako dobro!

  Odgovori

 • SHALIMAR

  26.3.2024 #2 Author

  Slazem se sa gospodinom..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...