CDBC iziskuje sistem koji povezuje zemlje

MMF priprema platformu za digitalnu valutu centralnih banaka

BankeBerzaSvetU fokusu

20.6.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF priprema platformu za digitalnu valutu centralnih banaka MMF priprema platformu za digitalnu valutu centralnih banaka
Međunarodni monetarni fond (MMF) radi na platformi za digitalne valute centralnih banaka (CDBC, Central Bank Digital Currencies) kako bi omogućio transakcije između zemalja, izjavila... MMF priprema platformu za digitalnu valutu centralnih banaka

Međunarodni monetarni fond (MMF) radi na platformi za digitalne valute centralnih banaka (CDBC, Central Bank Digital Currencies) kako bi omogućio transakcije između zemalja, izjavila je u ponedeljak izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

„Digitalna valuta centralne banke ne bi trebalo da bude fragmentirani nacionalni predlog. Da bismo imali efikasnije i pravednije transakcije potrebni su nam sistemi koji povezuju zemlje – potrebna nam je interoperabilnost“, rekla je Georgieva na konferenciji kojoj su prisustvovale afričke centralne banke u Rabatu u Maroku, piše Reuters.

„Iz tog razloga u Međunarodnom monetarnom fondu radimo na platformi globalne digitalne valute centralnih banaka“, rekla je ona.

MMF želi da se centralne banke dogovore o zajedničkom regulatornom okviru za digitalne valute koji će omogućiti globalnu interoperabilnost. Ako ne uspemo da postignemo dogovor oko zajedničke platforme stvoriće se vakuum koji bi verovatno popunile kriptovalute, rekla je Georgieva.

CBDC bi kontrolisale centralne banke, dok su kriptovalute skoro uvek decentralizovane.

Već 114 centralnih banaka je u nekoj fazi istraživanja digitalne valute, a „oko 10 banaka već postiže cilj“, rekla je direktorka MMF-a.

„Ako zemlje razvijaju CDBC samo za domaću upotrebu, mi nedovoljno koristimo njihove kapacitete“, dodala je ona.

CBDC, takođe, može da pomogne u promovisanju finansijske inkluzije i da plaćanja učini jeftinijim, rekla je Georgieva, napominjući da prosečna cena transfera novca iznosi 6,3 odsto i to je 44 milijarde dolara godišnje.

Georgieva je naglasila da digitalna valuta centralnih banaka treba da bude podržana sredstvima i dodala da su kriptovalute prilika za ulaganja kada su poduprte sredstvima, ali kada nisu one su „špekulativna investicija.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...