Vrednost bitcoina u četvrtak pala ispod 26.000 dolara

Potop na tržištu kriptovaluta

BankeNovacSvetU fokusuVesti

13.5.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potop na tržištu kriptovaluta Potop na tržištu kriptovaluta
Vrednost bitcoina u četvrtak je pala na ispod 26.000 dolara, a sledile su ga ostale kriptovalute koje su u samo jednoj trgovini izgubile na... Potop na tržištu kriptovaluta

Vrednost bitcoina u četvrtak je pala na ispod 26.000 dolara, a sledile su ga ostale kriptovalute koje su u samo jednoj trgovini izgubile na vrednosti više od 200 milijardi dolara.

U jednom trenutku cena je pala na 25.401 dolar što je najniže u 16 meseci, prema specijaliziranoj stranici Coin Metrics, prenosi Seebiz.

Kasnije tokom dana prva i najpoznatija kriptovaluta vratila je deo svoje vrednosti sa cenom od 29.413 dolara. Slično se kretala i cena ethera, druge najveće kriptovalute na blockchain ethereumu, koja je u jednom trenutku iznosila 1.700 dolara, da bi se do kraja dana vratila na nivo od 2.000 dolara za jedan ether.

Čini se da se ceo tehnološki balon naduva rastućom inflacijom, koja je u aprilu dosegla 8,3 odsto u Sjedinjenim Državama, kao i povećanjem kamatnih stopa od strane američkog FED-a.

Tržišna vrednost bitcoina u četvrtak je iznosila 565,1 milijardu dolara, što je gotovo upola manje od rekordnih 1,124 milijarde iz aprila prošle godine, kada je cena bitcoina bila 60.204 dolara.

Tada je ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta premašila tri biliona dolara, dok je danas samo 1,26 biliona dolara.

Kolapsu kriptovaluta doprineo je i kolaps takozvane stablecoin TerraUSD. Bitan faktor stablecoina vezana je uz dolar, koji bi trebalo da osigura stabilnost kriptovalutama i sigurnost ulagačima.

Međutim, ova kovanica je takozvani algoritamski stabilni blok, koji je umesto dolarskih rezervi opremljen automatskim stabilizacijskim mehanizmom, u sredu je izgubio 30 odsto vrednosti ukupno je vredeo trećinu dolara, a Luna, kriptovaluta za koju je bio vezan, izgubila je čak 99 odsto.

Vlasnik blockchaina Terra, na kojem rade Luna i TerraUSD, takođe je kao rezerve imao bitcoine vredne milijarde dolara, za koje se nagađa da ih je prodao i snizio im vrednost, u pokušaju da zadrži vrednost svog novčića.

Kolaps Terre izazvao je lančanu reakciju pa je i najveći stabilcoin Tether „skinuo“ s dolara i njegova vrednost je pala sa jedan na 0,95 dolara. Tome je doprineo i strah investitora da iza tethera nema dovoljno rezervi dolara u slučaju napada panike investitora.

  • Milovan94

    13.5.2022 #1 Author

    Udarila kriza i na kriptovalute

    Odgovori

  • SRDJAN

    13.5.2022 #2 Author

    Bitcoin cas skace cas potop.

    Odgovori

  • TINA

    15.5.2022 #3 Author

    Ne znamo jos kako to funkcionise tacno

    Odgovori

  • STRAHINJA

    15.5.2022 #4 Author

    Bas mi je drago

    Odgovori

  • MAJALG

    22.5.2022 #5 Author

    Ovo je samo privremeno, kriptovalute su nesto sto ce imati samo rast u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...