Ulagači i dalje strahuju od "kripto zime"

Cene digitalnih valuta relativno stabilne

BerzaHi-techNovac

21.5.2022 14:16 Autor: Marija Krsmanović 9

Cene digitalnih valuta relativno stabilne Cene digitalnih valuta relativno stabilne
Nakon rasprodaja na kripto tržištima koje su obeležile početak maja, cene digitalnih valuta su se relativno stabilizovale. Dva najveća digitalna tokena – bitcoin i... Cene digitalnih valuta relativno stabilne

Nakon rasprodaja na kripto tržištima koje su obeležile početak maja, cene digitalnih valuta su se relativno stabilizovale.

Dva najveća digitalna tokena – bitcoin i ether – još uvek se nisu oporavili od nedavnih gubitaka, pa je njihova vrednost od početka nedelje niža za 0,25 i 1,86 odsto. Prema poslednjim podacima sa kripto berze CoinMarketCap bitcoinom se trenutno trguje po ceni od 29.265 dolara, dok je ether na nivou od 1.966 dolara.

Ako se uzme u obzir prošlonedeljni pad bitcoina ispod 26.000 dolara, a potom i oštar rast koji je vratio vrednost kriptovalute na oko 30.000 dolara, ova nedelja je prošla bez većih talasanja. 

Najveći digitalni token beleži pad od 3,21 odsto u odnosu na prethodni dan, ali trgovci i dalje strahuju od najavljivane “kripto zime”, slične onoj iz 2018. godine, piše Independent.

Kripto influenser Nikolas Merton (Nicolas Merten) na svom YouTube kanalu DataDash navodi da se, i pored kratkoročnih promena u volatilnosti, “bitcoin se potencijalno kreće ka tački u kojoj će dostići fundamentalan gubitak vrednosti”, posebno uzimajući u obzir dve velike korekcije cene od novembra prošle godine do sada.

Pored El Salvadora i Centralnoafričke Republike koji su već usvojili bitcoin kao sredstvo plaćanja, još nekoliko zemalja razmatra da legalizuje ovu valutu, iako Međunarodni monetarni fond upozorava na brojke u ovoj industriji.

Upozorenja stižu i od Semjuela Bankmana Frida koji navodi da blokčejn tehnologija bazirana na proof-of-work sistemu (PoW) čini bitcoin neefikasnim sredstvom plaćanja, a uzimajući u obzir električnu energiju koju zahteva proces rudarenja, i neekološkim.

S druge strane, ethereum, koji takođe zahteva PoW, u junu prelazi na proof-of-stake (PoS) mrežu, za koju je Bankman Frid nedavno izjavio da je bolje rešenje, uzimajući u obzir da je ekološka. 

Težnju da se kriptovalute uključe u sistem kao legitimna sredstva plaćanja pojačava i činjenica da je kompanija Shopify odlučila da doda opciju za kupovinu digitalnim tokenima. Na ovoj platformi će biti moguće plaćanje preko Crypto.com Pay opcije koju nudi kripto berza iz Singapura i koja podržava bitcoin, ether, dogecoin, shiba inu i apecoin, piše na sajtu CoinDesk.

Što se tiče ostalih digitalnih valuta, cardano i solana beleže dnevni pad od jednog i 4,99 odsto, dok je cena dogecoina manja za 2,74 odsto. Na nedeljnom nivou, cena tethera je porasla za 0,07 odsto, USD coina za 0,02 odsto, a solane za 4,91 odsto, prema podacima koje je objavio CoinMarketCap.

Od 30. aprila do danas ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 1,29 biliona dolara.

 • LJUBIŠA

  22.5.2022 #1 Author

  Digitalne valute,…nesigurno sve!

  Odgovori

 • Milovan94

  22.5.2022 #3 Author

  Ne verujem da će I one dugo biti stabilne.

  Odgovori

 • IVAN

  22.5.2022 #4 Author

  Sve to varira

  Odgovori

 • MARA

  22.5.2022 #5 Author

  Trenutno, ali to se menja iz dana u dan..

  Odgovori

 • JANA

  22.5.2022 #6 Author

  Buducnost su digitalne valute,nama je sada sve to cudno zato sto je u expanziji ,a predpostavljam da necemo ni da dozivimo neke stvari …

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  22.5.2022 #7 Author

  Jako rizično ulagati u njih

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.5.2022 #8 Author

  Garantovati stabilnost u bilo cemu je nemoguce…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  22.5.2022 #9 Author

  Mislim da je to samo trenutna situacija.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *