Prošla godina rekordna po broju i vrednosti transakcija u Centralnoj i istočnoj Evropi

Najveća spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, vrednost akvizicija u Srbiji 226 miliona evra

AnalizaBerzaInvesticijePoslovanje

16.3.2023 08:01 Autor: Marko Andrejić 0

Najveća spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, vrednost akvizicija u Srbiji 226 miliona evra Najveća spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, vrednost akvizicija u Srbiji 226 miliona evra
Broj transakcija spajanja i preuzimanja i njihova ukupna vrednost dosegli su u 2022. godini novi rekord u Centralnoj i istočnoj Evropi (CEE). Tokom prošle... Najveća spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, vrednost akvizicija u Srbiji 226 miliona evra

Broj transakcija spajanja i preuzimanja i njihova ukupna vrednost dosegli su u 2022. godini novi rekord u Centralnoj i istočnoj Evropi (CEE). Tokom prošle godine u ovom regionu registrovano je 846 transakcija ukupne vrednosti 39,2 milijarde evra, što je više od bilo kog ukupnog godišnjeg iznosa, osim onog koji je objavljen 2021. godine, premašujući čak i cifru od 38,6 milijardi evra iz 2016, navodi se u publikaciji revizorske kuće Mazars koja donosi pregled aktivnosti spajanja i preuzimanja (Merging and Acquisition, M&A poslovi).

Takođe se ističe da su transakcijski uslovi izazovniji nego ikada, ali da je negativan uticaj bio znatno manje izražen nego što su se mnogi u početku pribojavali. Naime, početak 2022. najavio je turbulentnu godinu kako za evropsko, tako i za globalno tržište, otkako je krajem februara počeo sukob u Ukrajini.

Trendovi koji su već bili u igri 2021, rastuća inflacija i viši troškovi zaduživanja uveliko su pojačani. Rat je pokrenuo šokove u snabdevanju, posebno na veleprodajnom tržištu gasa.

U međuvremenu, nametanje ekonomskih sankcija Rusiji dodatno je zakomplikovalo transakcijsku aktivnost i realizaciju kupoprodaje društava. U tom kontekstu, uska grla u lancu snabdevanja, nedostatak radne snage i uticaj pandemije nastavili su da usporavaju rast, ističu eksperti Mazarsa.

Centralna i istočna Evropa nisu bile jedine koje su se suočavale sa problemima spajanja i preuzimanja. Svi delovi sveta bili su pogođeni, a čak su i razvijene ekonomije zapadne Evrope i Severne Amerike pretrpele oštrije padove godišnjeg broja transakcija i vrednosti, navodi se u izveštaju.

Ipak, region CEE i dalje snažno privlači međunarodna ulaganja. Ukupan udeo transakcija spajanja i preuzimanja u regionu koje uključuju prekogranične investitore porastao je na 64 odsto u 2022. godini, što je četiri procenta više u odnosu na prethodnu godinu i tako najveći udeo od 2015. godine.

M&A poslovi u Adria regionu, broj i vrednost akvizicija / Izvor: Mazars

Posebno je zanimljiv interes investitora za Adria region, gde je bilo skoro 40 velikih transakcija sa vrednošću iznad pet miliona evra. Među njima se ističe ulaganje Entain Grupe u kupovinu Supersporta u Hrvatskoj, što je ujedno i jedna od 10 najvećih transakcija u CEE regionu.

Aktivnosti u području private equity-a su oslabile nakon rekordnog broja transakcija u 2021. godini, sa padom broja transakcija od 31 odsto na godišnjem nivou. Vrednost je još više pala, za 66 odsto, sa ukupnim iznosom od 3,4 milijarde evra u 2022. u poređenju sa 9,9 milijardi evra godinu dana ranije.

Broj transakcija u 2022. godini održao se izuzetno dobro prema istorijskim standardima. Broj ulaganja private equity-a i dalje je jedan od najvećih zabeleženih u srednjoj i istočnoj Evropi, sa ukupno 97 transakcija, što je zasenilo bilo koji godišnji iznos između 2015. i 2020. godine.

U Srbiji je prošle godine registrovana 21 transakcija, dve više nego tokom 2021. dok je u pandemijskoj 2020. bilo ukupno osam transakcija većih od pet miliona evra. Što se tiče vrednosti, ukupan iznos prošle godine iznosio je 226 miliona evra, dok su u 2021. transakcije bile vredne 507 miliona evra. Srpsko tržište je veoma zanimljivo za mnoge igrače iz EU, istočne Evrope i Kine, a među najinteresantnijim sektorima su maloprodaja, zdravstvo i obnovljivi izvori energije.

Vodeća u regionu je Hrvatska, koja je zabeležila 51 transakciju prošle godine i 42 u 2021. Ukupna vrednost ovih poslova bila je nepune dve milijarde evra – 1.992.000.000, što je rast veći od 50 odsto u odnosu na prethodnih 1,2 milijarde (1.203.000.000).

Kako se navodi u izveštaju Mazarsa, region nastavlja da nudi kvalitetne prilike za konsolidaciju malih i srednjih preduzeća u industrijama koje sežu od zdravstva i turizma (ponekad zajedno) do proizvodnje i tehnologije. Ovo je uglavnom slučaj i sa porodičnim firmama, gde se u narednih nekoliko godina očekuje veliki broj investicionih prilika.

Andrija Garofulić, partner finansijskog savetovanja za Adria region u kompaniji Mazars naglašava da će 2023. sigurno biti godina puna izazova, ali da će nasuprot tome biti prisutni kvalitet poslovanja u regionu, kreativnost preduzetnika i kontinuirana podrška instrumenta Evropske unije za otpornost i oporavak, koji je vredan više od 100 milijardi evra, a namenjen je za 12 zemalja srednje i istočne Evrope koje su članice EU.

„Ovo, kao i zdravi temelji CEE regiona, sugerišu da postoje dobri razlozi da budemo relativno optimistični u pogledu godine koja je pred nama“, ističe Garofulić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...