Prednost za objekte izgrađene pre 1945. godine

Bespovratna sredstva od 500.000 evra za obnovu kuća i pivnica u tri srpska sela

BiznisInvesticijeNovacTurizam

21.3.2022 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bespovratna sredstva od 500.000 evra za obnovu kuća i pivnica u tri srpska sela Bespovratna sredstva od 500.000 evra za obnovu kuća i pivnica u tri srpska sela
Za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije za obnovu kuća u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac od 21. marta 2022. godine otvoren je javni konkurs.... Bespovratna sredstva od 500.000 evra za obnovu kuća i pivnica u tri srpska sela

Za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije za obnovu kuća u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac od 21. marta 2022. godine otvoren je javni konkurs.

Za dobijanje sredstava za obnovu kuća i pivnica u selima opštine Negotin prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura. Ukupan iznos od 500 hiljada evra biće raspodeljen privatnim vlasnicima kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Prva informativna radionica za meštane Rajca, Rogljeva i Smedovca biće održana 22. marta u upravnoj zgradi Opštine Negotin. Učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali.

Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac.

Foto: Olaf&McAteer 

Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica. Ova „kamena sela“ su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a. U realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Opština Negotin će sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ bavi se razvojem turizma i očuvanjem kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije 

 • ZVE84

  21.3.2022 #1 Author

  Da li neko stvarno veruje u to da u Srbiji postoji nešto bespovratno?!

  Odgovori

 • STEFAN

  21.3.2022 #3 Author

  Lepo je da se ulaze u sela svakako

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.3.2022 #4 Author

  Nadam se da je tako…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...