Bregzit i pandemija mogu usporiti ekonomski rast na ostrvu

Bivši ministar finansija SAD predviđa recesiju u Velikoj Britaniji

NovacSvet

1.6.2023 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši ministar finansija SAD predviđa recesiju u Velikoj Britaniji Bivši ministar finansija SAD predviđa recesiju u Velikoj Britaniji
Bivši američki ministar finansija Lari Samers (Larry Summers) rekao je da su Bregzit i monetarna politika tokom pandemije u Velikoj Britaniji pogoršali probleme u... Bivši ministar finansija SAD predviđa recesiju u Velikoj Britaniji

Bivši američki ministar finansija Lari Samers (Larry Summers) rekao je da su Bregzit i monetarna politika tokom pandemije u Velikoj Britaniji pogoršali probleme u ostvrskoj ekonomiji koji su „iskreno, akutniji nego što su u većini drugih velikih ekonomija“.

Samers vidi Bregzit kao istorijsku ekonomsku grešku koja je smanjila konkuretnost britanske privrede, izvršila pritisak na povećanje cena, ograničila uvoz robe i na neki način ograničila ponudu radne snage. Sve je to, smatra Samers, doprinelo većoj inflaciji.

Velika Britanija sada ima malo izbora osim da nastavi da povećava kamatne stope, rekao je bivši ministar finansija SAD.

Banka Engleske povećavala je stope na svakoj mesečnoj sednici od decembra 2021. godine, zbirno sa 0,1 do 4,5 procenta.

Priznao je da bi veće kamatne stope umanjile poslovnu aktivnost i rekao da bi bio „veoma iznenađen ako prođu još dve godine, a Velika Britanija ne uđe u recesiju“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...