Banka Engleske počinje prodaju državnih hartija od vrednosti otkupljenih u kriznoj situaciji

Britansko tržište kapitala moraće da apsorbuje rekordnu količinu obveznica

BankeBerzaInvesticijeNovacSvet

29.11.2022 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britansko tržište kapitala moraće da apsorbuje rekordnu količinu obveznica Britansko tržište kapitala moraće da apsorbuje rekordnu količinu obveznica
Banka Engleske počeće da prodaje državne obveznice kupljene kao deo svoje hitne akcije za zaustavljanje nedavnog haosa na tržištima kapitala u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prodaja... Britansko tržište kapitala moraće da apsorbuje rekordnu količinu obveznica

Banka Engleske počeće da prodaje državne obveznice kupljene kao deo svoje hitne akcije za zaustavljanje nedavnog haosa na tržištima kapitala u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prodaja se odvija od utorka na način koji je “vođen potražnjom“, osmišljen da se izbegne ponovna destabilizacija tržišta, nakon istorijskog kolapsa koji je počeo krajem septembra.

Ovaj potez će predstavljati novi test poverenja, s obzirom na to da se investitori već suočavaju sa poplavom ponude zbog povećanog zaduživanja države i od strane Banke Engleske (BoE) koja oslobađa svoje dugove iz ere pandemije, piše Bloomberg.

“Na još uvek krhkom tržištu sa niskom likvidnošću, rizici su i dalje iskrivljeni u prinosima jer BoE žuri da proda svoje privremene udele što je pre moguće”, komentarisala je Imodžen Bakra (Imogen Bachra), šefica odeljenja za strategije kamatnih stopa u NatWest Markets.

BoE će ponuditi količine dugoročnih i indeksiranih hartija od vrednosti sa fiksnom kamatnom stopom u zavisnosti od tržišnog apetita, za razliku od drugih operacija prodaje gde postoji fiksni iznos koji treba prikupiti. Centralna banka je kupovala obveznice u okviru svog mandata za finansijsku stabilnost.

To je podstaknuto planovima kratkotrajne vlade premijerke Liz Tras (Liz Truss) za ogromno nefinansirano smanjenje poreza. Pouzdanje se od tada vratilo na tržište, što se ogleda u 30-godišnjim prinosima na obveznice s fiksnim stopama koji su pali za preko 150 baznih poena u odnosu na vrhunac krajem septembra.

Rezultati prodaje posmatraće se kao merilo osnovne potražnje. Centralna banka je rekla da će prodati dug konkurentno ponudama po srednjoj ceni – prosečnoj ceni dilera na licitaciji, ili višoj.

“Izbor srednje vrednosti pokazuje da Banka želi da se ove hartije od vrednosti prodaju“, rekao je Dejvid Parkinson (David Parkinson), menadžer proizvoda za kamatne stope u RBC Capital Markets. On je rekao da je to stvorilo “prilično atraktivnu ponudu“.

Ipak, kada se kombinuje sa najavljenim obimom državnog izdavanja obveznica, tržište će prema nekim procenama morati da apsorbuje rekordnu količinu u narednoj fiskalnoj godini.

Investitori vođeni obavezama, kao što su penzioni fondovi, istorijski su bili ključni kupci dugotrajnijih i indeksiranih obveznica – razlog zašto je BoE u početku intervenisala na ovim tržištima – ali neki analitičari tvrde da apetit možda počinje da opada.

“Porast aktivnosti otkupa – gde je korporativni penzioni program okončan i osiguravač preuzima buduća plaćanja penzionerima – kao i dospeće nekih penzijskih fondova mogli bi da dovedu do slabije tražnje u budućnosti”, kaže strateg HSBC Holdings Danijela Rasel (Daniela Russell). “Čini se da je došlo do prelomne tačke“, rekla je ona. „Apetit prema istorijski pouzdanim penzionim šemama opada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...