tržišta kapitala se delimično oporavila

Skok vrednosti britanskih obveznica nakon pobede Sunaka

Svet

25.10.2022 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skok vrednosti britanskih obveznica nakon pobede Sunaka Skok vrednosti britanskih obveznica nakon pobede Sunaka
Cene britanskih državnih obveznica naglo su porasle nakon što je Riši Sunak (Rishi Sunak) pobedio u trci za naslednika Liz Tras (Liz Truss) na... Skok vrednosti britanskih obveznica nakon pobede Sunaka

Cene britanskih državnih obveznica naglo su porasle nakon što je Riši Sunak (Rishi Sunak) pobedio u trci za naslednika Liz Tras (Liz Truss) na mestu premijera.

Kamatni prinos na desetogodišnje britanske državne obveznice pao je na najniži nivo od 23. septembra, kada je bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) predstavio „mini budžet“, potresajući britansko tržište duga, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Prinos na desetogodišnju obveznicu pao je 22 bazna boda na 3,83 odsto za jedan dan.

Zamenik guvernera Banke Engleske Dejv Ramsden (Dave Ramsden), rekao je da se vraća poverenje u britansku ekonomsku politiku, sudeći po oporavku tržišta državnih obveznica.

Rut Gregori (Ruth Gregory) viša britanska ekonomistkinja u Capital Economicsu u Londonu, rekla je da „pad prinosa na zlato, na vest da će Riši Sunak postati sledeći britanski premijer, smanjuje verovatnoća velike fiskalne konsolidacije“, ali da, uprkos tome, novi premijer mora nastaviti naporno da radi kako bi vratio stabilnost u očima finansijskih tržišta.

Funta je takođe oštro ojačala na vesti o Sunakovoj pobedi, ali se ubrzo vratila na prethodne nivoe, a njeni srednjoročni izgledi ostaju problematični.

„Možda će biti manje haosa na berzi budući da je Boris Džonson (Boris Johnson) odustao od trke za premijera, ali nije da Riši Sunak ima snažan program koji pruža veće izglede privredi Ujedinjenog Kraljevstva, budući da je opšta poslovna klima još ista“, rekao je Džon Hardi (John Hardy), voditelj devizne strategije u Saxo banci.

Britanski kupci oštro su smanjili potrošnju u septembru, dok je zaduživanje države poraslo više od očekivanog, naglašavajući izazove s kojima se suočava novi ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...