Zvaničnik američke centralne banke očekuje da će podizanje kamatnih stopa biti pauzirano sledeće godine

Harker: Fed aktivno radi na usporavanju ekonomije

BankeNovacSvetVesti

25.10.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Harker: Fed aktivno radi na usporavanju ekonomije Harker: Fed aktivno radi na usporavanju ekonomije
Predsednik Federalnih rezervi (Fed) u Filadelfiji Patrik Harker (Patrick Harker) izjavio je da, zbog visokih nivoa inflacije, centralna banka Sjedinjenih Američkih Država nije završila... Harker: Fed aktivno radi na usporavanju ekonomije

Predsednik Federalnih rezervi (Fed) u Filadelfiji Patrik Harker (Patrick Harker) izjavio je da, zbog visokih nivoa inflacije, centralna banka Sjedinjenih Američkih Država nije završila sa povećavanjem kamatnih stopa u kratkom roku i dodao da će verovatno sledeće godine naći način da pauzira proces zatezanja i razmotri podatke o tome kako povećanja utiču na ekonomiju.

Uzimajući u obzir trenutnu inflaciju, “Fed aktivno radi na usporavanju ekonomije”, te će podizati kamatne stope još neko vreme, naveo je Harker u govoru. U odnosu na trenutnu ciljnu stopu federalnih sredstava između tri i 3,25 odsto, “ako se uzme u obzir naš, iskreno govoreći, razočaravajuće slab napredak kada je u pitanju smanjenje inflacije, očekujem da ćemo biti značajno iznad četiri odsto do kraja godine”, izjavio je Harker.

Ipak centralna banka se približava tački u kojoj će moći da odstupi i vidi kako je ciklus povećavanja kamatnih stopa uticao na ekonomiju, rekao je zvaničnik.

“U nekom trenutku sledeće godine, prestaćemo da podižemo kamatne stope. Tada bi trebalo da se u određenom periodu zadržimo na restriktivnim kamatama kako bismo omogućili monetarnoj politici da pokaže učinak”, izjavio je Harker.

Harker ove godine nije među članovima Federalne komisije za otvoreno tržište sa pravom glasa, ali će imati to pravo sledeće godine. Fed je ove godine agresivno povećavao referentne kamatne stope kako bi ublažio pritisak cena, a novo povećanje se očekuje na sednici koja će se održati početkom novembra, najverovatnije za 0,75 procentnih poena, piše Reuters.

Zvaničnici Feda su odredili 4,6 odsto kao tačku na kojoj će sledeće godine prestati da povećavaju kamatne stope. Međutim, određeni kreatori monetarne politike i analitičari veruju da će biti neophodno dalje povećanje, uzimajući u obzir istrajnost inflacije.

Harker je u svom govoru upozorio da, iako je porasla veoma brzo, sa njeno spuštanje će biti potrebno vreme, zbog čega se javlja neizvesnost kada je monetarna politika u pitanju.

U Harkerovim beleškama se navodi da ekonomski izgledi ne ukazuju na ulazak u recesiju. Rast je ove godine još uvek usporen zbog visoke inflacije i daljeg zatezanja finansijskih uslova, pri čemu nema promena u aktivnosti i u 2023. očekuje se rast BDP-a 1,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti, koja je trenutno 3,5 odsto, verovatno će do početka sledeće godine porasti za čitav procentni poen, a potom se u toku 2023. spustiti na četiri odsto.
“To znači da će tržište rada ostati prilično zdravo”, kaže Harker.

Nasuprot trenutnom rastu indeksa potrošačkih cena u avgustu od 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, Harker smatra da će se inflacija ove godine spustiti na šest odsto, sledeće na oko četiri odsto, te da će do 2024. godine dostići 2,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...