očekuju rekordnu 2024. po svim parametrima

Bruto prihodi Aerodroma Crne Gore 42 miliona evra

NovacRegion

21.12.2023 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bruto prihodi Aerodroma Crne Gore 42 miliona evra Bruto prihodi Aerodroma Crne Gore 42 miliona evra
Ostvareni bruto prihodi Aerodroma Crne Gore tokom ove godine, prema rečima njihovih predstavnika, iznose 42 miliona evra, što je rast od 35 odsto u... Bruto prihodi Aerodroma Crne Gore 42 miliona evra

Ostvareni bruto prihodi Aerodroma Crne Gore tokom ove godine, prema rečima njihovih predstavnika, iznose 42 miliona evra, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsednik Odbora direktora Eldin Dobardžić, kazao je da je kompanija ostvarila značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na prošlu godinu, prenosi Mina.

“U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u ovoj godini (EBITDA) preći 11 miliona evra, dok je očekivana dobit oko deset miliona evra”, saopštio je Dobardžić nakon novogodišnjeg prijema za partnere u Podgorici.

Rast prihoda i dobiti proizilazi i uslijed rasta broja putnika.

Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 17. decembra opslužili više od 2,45 miliona putnika. To je 31 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 2019. godinu. To je precizirao član Odbora direktora Nebojša Đoković.

“Pojedinačno, Aerodrom Podgorica je tokom 11 i po meseci opslužio preko 1,6 miliona putnika što je 32 odsto više nego prošle i 28 odsto više nego 2019. godine. Na Aerodromu Tivat je od januara do sredine decembra opsluženo blizu 840.000 putnika. To je 30 odsto više u odnosu na 2022. godinu, odnosno na 62 odsto rezultata u poređenju sa 2019. godinom”, rekao je Đoković.

Tokom prethodne letnje sezone, Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat bili su povezani sa po oko 40 destinacija među kojima su bile i neke nove linije.

Tako je Aerodrom Tivat od ove ljetnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom (Austrian Airlines), Kuvajt Sitijem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica sa Gdanjskom (Ryanair).

Najave za predstojeću letnju sezonu koja počinje u martu naredne godine su ohrabrujuće, ali one zavise direktno od avio-prevoznika.

“Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način. Konačne odluke doneće direktno avio-kompanije”, objasnio je Dobardžić.

Takođe, prema dosadašnjim najavama, očekuje se da tokom naredne letnje sezone nove linije u Podgorici budu, između ostalih, Izmir i Radom dok će nas sa Rimom i dalje povezivati Air Montenegro.

“Očekujemo da naredna godina bude rekordna po svim parametrima”, zaključio je Dobardžić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.