Situacija na bankarskom tržištu nepovoljna jer se novac ne plasira

Crnogorski budžet “dobro isplaniran”

RegionVesti

12.12.2023 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorski budžet “dobro isplaniran” Crnogorski budžet “dobro isplaniran”
Budžet za narednu godinu, koji je utvrdila Vlada Crne Gore “maksimalno je dobar i u ovom trenutku nije mogao biti bolje planiran”, saopštio je... Crnogorski budžet “dobro isplaniran”

Budžet za narednu godinu, koji je utvrdila Vlada Crne Gore “maksimalno je dobar i u ovom trenutku nije mogao biti bolje planiran”, saopštio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. On je, u emisiji Dobro jutro Crna Gora na TVCG, kazao da budžet može biti jako dobar ukoliko budu sprečene zloupotrebe, prenosi Mina.

Vlada je na sednici u ponedeljak utvrdila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji je planiran na 3,4 milijarde evra.

Drecun smatra da bi bilo dobro da je agrarni budžet veći, dok je zadovoljan kada je reč o povećanja penzija. „Minimalna penzija od 450 evra je mudar zahvat i garantuje socijalnu sigurnost penzionerima“, kazao je Drecun.

On je dodao da nema novog duga i da ni jedan evro neće ići u potrošnju, već u kapitalni budžet.

Drecun smatra da će se program “Evropa sad 2 “realizovati fazno. Ogromne mogućnosti, kako je naveo, leže u Luci Bar, železnici i auto-putu. „Auto-put je početak eliminacije Crne Gore kao slepog creva Evrope“, rekao je Drecun.

On je, komentarišući Centralnu banku, saopštio da trenutno situacija nije dobra jer su banke likvidne, a privreda nelikvidna.

„Cilj je da banke plasiraju novac onima kojima je najpotrebniji uz regulacije. Sada je četvrtina bankarske aktive gotov novac, što čini novac skupim, jer se ne plasira. Imamo takvu sitaciju da se nije bavilo dovoljno stimulacijom ulaganja u privredu“, kazao je Drecun.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...