do kraja naredne godine

Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa

RegionVesti

8.12.2023 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa
Crna Gora dobila je produženje roka za realizaciju IPARD II programa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Predstavnici Ministarstva i Evropske unije... Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa

Crna Gora dobila je produženje roka za realizaciju IPARD II programa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predstavnici Ministarstva i Evropske unije (EU) održali su u Podgorici drugu sednicu Odbora za nadgledanje IPARD III programa, na kojoj su sumirani postignuti rezultati tokom implementacije IPARD II programa i definisani ciljevi i aktivnosti mera kroz koje će se implementirati IPARD III program, piše Mina.

Sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, prethodio odvojen bilateralni susret resornog ministra Vladimira Jokovića, i šefa pretpristupne jedinice za susedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć Evropske komisije (EK), Franka Bolena (Frank Bollen), sa saradnicima.

“Bolen je zvanično obavestio Jokovića da je usvojena podneta inicijativa koja se odnosi se na mogućnost da se sredstva iz IPARD II programa troše do kraja naredne godine, čime bi se Crnoj Gori omogućilo dodatno vreme za realizaciju investicija koje će se ugovoriti”, navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa zvanično je podneta u martu ove godine, na sastanku Jokovića sa komesarom Evropske unije (EU) Janušem Vojčehovskim u Briselu.

Joković je istakao da je to još jedan dokaz partnerskog odnose, te da je značaj ovog dodatnog uslova za crnogorske poljoprivrednike krucijalna u cilju unapređenja postojeće proizvodnje.

Tokom sednice Odbora za nadgledanje, predstavnici Ministarstva su sumirali dosadašnje rezultate u sprovođenju programa i informisali prisutne o postavljenim okvirima za dalje aktivnosti, kao i izmenama IPARD III programa, planovima i rasporedu obaveza za naredni period.

Bolen je kazao da veruje da će Crna Gora iskoristiti na pravi način ovaj dodatni uslov za potrošnju sredstava u narednoj godini, ali i podsetio na odgovornost i obaveze koje treba preduzeti kako bi se pravovremeno počelo sa implementacijom IPARD III programa.

On je izrazio uverenje da na terenu postoji zainteresovanost za fondove EU i da je veoma zainteresovan da od samih korisnika čuje iskustva u korišćenju IPARD sredstava, pogotovo o svesnosti koristi koje kroz bezpovratnu podršku ovaj program pruža.

U tom cilju, nakon održanog Odbora, za predstavnike EK organizovana je poseta IPARD korisnicima iz opština Podgorica i Ulcinj, gde su u neposrednoj komunikaciji mogli da sagledaju sve izazove u sprovođenju programa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...