rok dospeća 91 dan

Crna Gora prodala državne zapise vredne 20 miliona evra

NovacRegion

20.12.2023 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crna Gora prodala državne zapise vredne 20 miliona evra Crna Gora prodala državne zapise vredne 20 miliona evra
Svi državni zapisi Crne Gore, vredni 20 miliona evra, prodati su u sredu na aukciji sa rokom dospeća 91 dan, po prosečnoj stopi od... Crna Gora prodala državne zapise vredne 20 miliona evra

Svi državni zapisi Crne Gore, vredni 20 miliona evra, prodati su u sredu na aukciji sa rokom dospeća 91 dan, po prosečnoj stopi od 3,75 odsto.

Time je prikupljeno ukupno 50 miliona evra koliko je nedostajalo novca državnoj kasi do kraja godine, prenosi Mina.

Vlada je 23. novembra, na predlog Ministarstva finansija, donela odluku da emituje 50 miliona vredne državne zapise na domaćem tržištu, kako bi nadoknadila nedostajući novac u državnoj kasi za ovu godinu i stvorila fiskalnu rezervu.

Ukupno je, kroz prethodne dve aukcije održane u decembru, prikupljeno 30 miliona evra. Država se na tim aukcijama zadužila po prosečnim stopama od 3,5 odsto, odnosno četiri odsto.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

CBCG je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...