prosečan dnevni obim veći od 49 hiljada naloga

Crnogorski platni promet 1,38 milijardi evra

BankeNovacRegion

27.3.2023 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorski platni promet 1,38 milijardi evra Crnogorski platni promet 1,38 milijardi evra
Vrednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi evra, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju... Crnogorski platni promet 1,38 milijardi evra

Vrednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi evra, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Od toga je 93,63 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu, prenosi Mina.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U februaru je za 20 radnih dana realizovano 987,15 hiljada naloga, od čega 36,67 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izveštaju CBCG.

Prosečni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 49,36 hiljada naloga, dok je prosečna dnevna vrednost platnog prometa iznosila 68,9 miliona evra.

U februaru za 10,9 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto, napominje se u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...