Prihodi u predstojećoj sezoni bi mogli premašiti rekord ostvaren 2019. godine

Crnogorski turistički sektor usmeren na turiste iz zapadnih zemalja

BiznisRegionTurizam

27.3.2023 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Crnogorski turistički sektor usmeren na turiste iz zapadnih zemalja Crnogorski turistički sektor usmeren na turiste iz zapadnih zemalja
Očekivanja od predstojeće letnje turističke sezone, prema trenutnim najavama, odnosno rezervacijama, su velika, pa postoji mogućnost da rekordne brojke iz 2019. godine budu premašene,... Crnogorski turistički sektor usmeren na turiste iz zapadnih zemalja

Očekivanja od predstojeće letnje turističke sezone, prema trenutnim najavama, odnosno rezervacijama, su velika, pa postoji mogućnost da rekordne brojke iz 2019. godine budu premašene, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore.

Optimizam sa NTO dele i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Privredna komora Crne Gore (PKCG), koji su saopštili da im je cilj da, kako bi povećali potrošnju po turisti, privuku visokoplatežne goste iz zapadnih država i produže periode boravka, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da su ukupni prihodi od turizma u prošloj godini bili 1,05 milijardi evra i veći 40 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, a treba imati u vidu da se samo tokom tri letnja meseca ostvari oko dve trećine prihoda.

Iz Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma su na pitanje koliko će okvirno iznositi prihodi ovog leta i da li očekuju da budu veći nego 2019. godine, odgovorili da su, imajući u vidu brojne planirane aktivnosti u pravcu bolje pripreme sezone, očekivanja da će doći do porasta turističkog prometa, odnosno broja noćenja stranih gostiju, kao i prihoda.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović ranije je rekao da u ovoj godini očekuje milijardu evra prihoda od turizma.

Na pitanje da li će doći do povećanja avio-dostupnosti države, iz ministarstva su odgovorili da su u tom delu posebno fokusirani na aktivnosti koje se odnose na zemlje centralne, zapadne i severne Evrope, kao i ostalih visokoplatežnih tržišta.

”Vodi se intenzivna komunikacija sa brojnim avio-kompanijama, kao što su Izreel, Lux Air, Air Astana i Flynas. Na taj način utičemo na turistička kretanja, u smislu povećanja broja frekvencija tokom sezone i potencijalnog produžetka perioda letenja”, rekli su u ministarstvu.

Oni su naveli i da je crnogorska vlada nedavno usvojila odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja viza za državljane Jermenije, Kazahstana, Saudijske Arabije, Egipta i, prvi put ove sezone, Uzbekistana.

Iz ministarstva su, govoreći o cenovnoj politici, naveli da tržišna orijentacija Crne Gore u tom segmentu treba da bude nastavljena.

Turistička ponuda Crne Gore još nije na nivou koji se priželjkuje, ali njen kvalitet i raznovrsnost raste iz godine u godinu.

“Crna Gora ima određene segmente ponude koji opravdano imaju višu cenu, ali isto tako postoji deo ponude koji zadovoljava potrebe turista niže platežne moći. Stoga smo sigurni da tržišna orijentacija Crne Gore u vođenju cenovne politike treba da bude nastavljena“, naveli su iz resornog ministarstva.

Iz NTO su naveli da ih ohrabruje činjenica da su najave u hotelima za predsezonu na dobrom nivou, te da su već započete rezervacije za letnje mesece, što dokazuje da je Crna Gora sve više prepoznata kao celogodišnja destinacija.

”Prema trenutnim najavama, odnosno rezervacijama, imamo dobra očekivanja od predstojeće sezone. Imajući u vidu da je prošla godina bila izazovna za turizam, a da je prevazišla očekivanja mnogih, ove godine postoji mogućnost da premašimo brojke čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Verujemo da ćemo imati ne samo uspešnu letnju sezonu već i odličnu pred i postsezonu“, kazali su iz NTO.

  • Anna

    27.3.2023 #1 Author

    Krajnje vreme je da počnu ozbiljne pripreme za sezonu. Zapadna Evropa ima više standarde od Balkana i Istočne Evrope.

    Odgovori

  • TATJANA

    28.3.2023 #2 Author

    U nedostatku gostiju sa istoka, nadje se zamena

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2023 #3 Author

    Prihodi mogu biti nadmaseni u odnosu na proslu godinu,ali treba da ulazu jos vise u turizam i ugostiteljstvo…

    Odgovori

  • Coka13

    2.4.2023 #4 Author

    Nađu oni uvek na koga da budu usmereni.

    Odgovori

  • Tina

    2.4.2023 #5 Author

    Pretpostavljam da ce Crna Gora potruditi da turistickom ponudom budu zadovoljni svi gosti

    Odgovori

  • Grocka

    17.4.2023 #6 Author

    Ma nista njima nema bez rusa i srba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...