Najveća nemačka banka ukida četiri odsto radnih mesta

Deutsche Bank otpušta 3.500 zaposlenih

BankeEUNovac

1.2.2024 14:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Deutsche Bank otpušta 3.500 zaposlenih Deutsche Bank otpušta 3.500 zaposlenih
Deutsche Banka saopštila je u četvrtak da će otpustiti 3.500 zaposlenih, otkupiti akcije i isplatiti dividende, u svom najnovijem predlogu investitorima, uveravajući ih da... Deutsche Bank otpušta 3.500 zaposlenih

Deutsche Banka saopštila je u četvrtak da će otpustiti 3.500 zaposlenih, otkupiti akcije i isplatiti dividende, u svom najnovijem predlogu investitorima, uveravajući ih da ostaje na pravom putu.

Saopštenje je usledilo nakon što je najveća nemačka banka prijavila pad profita od 30 odsto koji je ipak nadmašio očekivanja analitičara, prenosi Reuters. Banka je ranije najavila planove za otpuštanja, ali je sada prvi put navela broj, koji predstavlja nešto manje od četiri odsto od 90.000 zaposlenih.

Otkup akcija i isplata dividendi iznosiće ukupno 1,6 milijardi evra i biće realizovani u toku prve polovine tekuće godine. Banka je takođe podigla prognozu rasta prihoda, a vrednost njenih akcija porasla je za četiri odsto u ranoj trgovini na berzi u Frankfurtu.

Maloprodajna jedinica Deutsche Banke pretekla je investicionu banku kao glavni pokretač prihoda u 2023. godini, jer je odeljenje za poslove sa stanovništvom imalo koristi od viših kamatnih stopa i propalih globalnih poslova.

Analitičari očekuju da će maloprodajne operacije nastaviti sa svojim prihodima ispred investicione banke ove i sledeće godine, iako se centralne banke spremaju da smanje kamatne stope koje su povećale rezultate banaka.

Deutsche Banka, koja je 2019. preduzela veliku reviziju nakon godina gubitaka, pokušala je da se odvikne od zavisnosti od nestabilne investicione banke u pogledu prihoda, što se pokazalo teškim. Do pada kvartalnog prihoda došlo je jer su troškovi restruktuiranja i drugi jednokratni rashodi nadmašili dobitke prihoda, ali pad nije bio oštar kao što su prognozirali analitičari.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...